Basisscholen strijden om de felbegeerde Wâldpykbokaal in Brede School De Wiken

DRACHTEN - Vrijdag 20 oktober strijden 4 basisscholen van 4 gemeenten uit de Noardlike Fryske Wâlden tegen elkaar om de Wâldpykbokaal. De leerlingen hebben in september en oktober meegedaan aan het project 'Takomst foar in Unyk Lânskip' waarbij ze intensief kennis maakten met de geschiedenis, de natuur en het landschapsbeheer van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden.

Brede School De Wiken

De strijd wordt gestreden onder leiding van presentator Raynaud Ritsma in de Brede School de Wiken in Drachten. In een feestelijke sfeer wordt door een strenge, maar rechtvaardige jury met onder andere gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân, bepaald wie uiteindelijk met de bokaal naar huis gaat. De Wâldpykbokaal staat symbool voor trots zijn op je landschap. 'Wâldpiken' zijn mensen die hun eigen problemen oplossen en dat is precies wat de leerlingen gaan doen.

Samenwerkende partijen

Het educatieproject is een initiatief van de samenwerkende partijen vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland, natuur- en milieueducatiecentra De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Financiers zijn de provincie Fryslân, NAM, Rabobank Drachten Friesland Oost, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Kollumerland c.a.