Wat is een duurzaam produkt vraagt wethouder Jaap Hijma aan de klas de banaan of de appels uit eigen provincie
Wat is een duurzaam produkt vraagt wethouder Jaap Hijma aan de klas de banaan of de appels uit eigen provincie Foto: Klaas Rozema

'It túntsje en it kompostfabryk' voorgelezen

REITSUM - De achttien kinderen van groep 6, 7 en 8 van KBS De Flieterpen in Reitsum waren enkele van de vele honderden kinderen uit Ferwerderadiel, Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland, die dinsdagochtend voorgelezen werden door een wethouder of een burgemeester.

Wethouder Jaap Hijma van Ferwerderadiel koos in Reitsum voor het verhaal 'It túntsje en it kompostfabryk'. Het gaat over Joris, die met enige tegenzin naar school gaat. Maar op school krijgt zijn klas 's middags les van 'túnker Jan', die vertelt over allerlei soorten groente die je zelf kunt verbouwen. En tot verrassing van Joris mogen de leerlingen daarna samen bij school een groentetuin aanleggen, en een compostbak timmeren.

Wethouder Hijma had ook een grote tas met eten meegenomen. Samen met de leerlingen besprak hij wat het minst en het meest duurzame voedsel in de tas was. "Bananen út Afrika en kiwi's út Nij-Seelân komme fan fierstente fier ôf, dy binne dêrtroch it minst duorsum", concludeerden de scholieren samen met de wethouder.
Na alle voedsel uit Hijma's tas besproken te hebben, was de conclusie dat "in potsje flearbeiesjem fan in lokale produsinte" het meest duurzame voedsel is, dat de wethouder bij zich had. "Want út eigen tún en sa oan de dyk te keap; en it glês fan it potsje kin wer brûkt wurde."

De jaarlijkse voorleesdag op 10 oktober is een bewuste traditie, waarin 'Dag van de duurzaamheid' en 'kinderboekenweek' worden gecombineerd. De dag wordt opgezet door natuur- en milieu-educatiecentrum De Klyster in Damwâld, samen met de DDFK-gemeenten.

De wethouders en burgemeesters lazen de verhalen voor in het Fries, hoewel het oorspronkelijk Nederlandstalige verhalen zijn. De keuze voor het Fries is om ook het aspect van duurzaam behoud van een kleine taal onder de aandacht te brengen.
"De bern fûnen it prachtich", ervoer Hijma. "Ik frege ek hoefolle fan dizze bern thús in grientetún hawwe. Dat wie ûngefear de helte. As dat yn hiel Noardeast Fryslân sa is, dan is dat in moai heech persintaazje."