Bonifatiusbokaal SKS-skûtsjes

DOKKUM - De SKS-vloot zeilt zaterdag 9 september twee wedstrijden op het Lauwersmeer. Tijdens de Admiraliteitsdagen strijden ze om de Bonifatiusbokaal. De wedstrijden worden georganiseerd door Stichting Skûtsjesilen Noord Oost Friesland (SNOF).

Na een zeer geslaagd evenement in 2012 komen er dit jaar twaalf SKS-skûtsjes naar het Lauwers meer om daar voor de vierde keer om de Bonifatiusbokaal te strijden. Op vrijdag 8 september liggen aan de kades in Esonstad al meerdere skûtsjes afgemeerd waarvan een aantal voor het publiek opengesteld zal zijn om te bezichtigen. Er is iemand namens de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) aan boord aanwezig om uitleg te geven.

De volgende dag zullen de skûtsjes twee wedstrijden op het Lauwersmeer varen. De eerste start is om 10.30 uur en de tweede start is om 13.30 uur. Klaas Jansma, mister Skûtsjesilen, zal op de wal, vanaf de pier in Oostmahorn, een deskundig maar vooral ook enthousiast verslag doen van de verrichtingen op het water. Bijzonder op het Lauwersmeer is altijd dat vanaf de dijk het hele wedstrijdveld goed te overzien is. Met het commentaar van Jansma daarbij is de wedstrijd altijd optimaal te volgen.

Het Lauwersmeer is voor de schippers iedere keer weer een uitdaging om op te zeilen. Douwe Visser van de Sneker Pan is met twee keer winst op het Lauwersmeer de te kloppen man. Na afloop van de wedstrijd vertrekt de skûtsjevloot naar Dokkum waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden. De skûtsjes komen - als onderdeel van de Admiraliteitsdagen - in de binnenstad van Dokkum te liggen, waarbij het publiek weer de gelegenheid krijgt om de skûtsjes te bezichtigen.

De Bonifatiusbokaal is een prachtig bronzen skûtsje, dat door Juwelier Piersma ontworpen en beschikbaar gesteld is. De winnaar mag de bokaal nadat zijn zeilteken in het zeil is aangebracht houden. Sneek (winnaar 2004 en 2012) en Joure (winnaar 2008) zijn inmiddels trotse bezitters van deze bokaal.

Slachtedyktocht

REDUZUM - De Leeuwarder toerfietsclub Frisia organiseert op zaterdag 26 augustus De Slachtedyktocht. Dit fietssportevenement is bedoeld voor zowel de recreatieve als de prestatieve fietser. Ook e-bikers zijn welkom.

De tocht over 80 kilometer is volledig uitgepijld. Leden van NTFU en KNWU kunnen inschrijven met Scan and Go. De tocht voert over een groot gedeelte van de oude Slachtedyktocht en door de eeuwenoude dorpjes zoals Skingen, Peins, Dongjum, Hitzum, Reahûs en Boazum. De twee startlocaties zijn Blauwe Tent, Reduzum (Overijsselsestraatweg 6) en Café Restaurant 'De Poort van Franeker' in Franeker (Stationsweg 1). Starttijden zijn van 8.00 tot 10.00 uur. Door de ruime start- en finishtijd (15.00 uur) is het voor elke deelnemer mogelijk de tocht te volbrengen.
Voorinschrijving is mogelijk via www.tfcfrisia.nl.