Tweevoudig Fries kampioene Amarens Postmus samen met haar beide pony’s.
Tweevoudig Fries kampioene Amarens Postmus samen met haar beide pony’s. Foto: Jochum Boomsma

Dressuurtitels zussen Postmus, CH Drogeham

HARICH - De zussen Esther (14) en Amarens (11) Postmus uit Ee hebben afgelopen weekend een bijzondere prestatie behaald door beide Fries kampioen dressuur te worden. Amarens zelfs met haar beide pony's. Esther behaalde de titel met haar viertal.

Amarens behaalde de prestatie met haar pony Mentor in de klasse M1 categorie C met een score van 63,75 procent. Met haar pony Shanna behaalde ze de Friese titel in de klasse L1 categorie D/E.

Amarens en Shanna komen sinds enkele maanden samen uit op wedstrijdniveau en gelijk werd er in het sterke deelnemersveld de Friese titel behaald met een gemiddelde score van maar liefst 70,7 procent, 2,5 procent boven de nummer twee.

Esther en haar pony Jonkers' Jort behaalden in de klasse M1 D/E het reserve kampioenschap. Door deze prestatie zijn ze ook geselecteerd voor het Nederlands Kampioenschap. Met haar viertal Goud4Goud behaalde ze op Z-niveau de Friese titel met een score van maar liefst 72,33 procent.

Zussen Postmus naar NK

Door deze prestaties mogen de zussen nu op zaterdag 26 augustus Friesland vertegenwoordigen op het Nederlands kampioenschap in Ermelo. Beide zijn lid van de Postruiters uit Buitenpost.

Concours Drogeham

DROGEHAM - Albert Minkema is al twee jaar bestuurslid van het Concours Hippique Drogeham en is al veertig jaar bezig met paarden. Hij zit niet op het paard, maar daarachter en is actief in de aangespannen sport.

In vroegere tijden reed men voornamelijk met een Friese sjees en die werd dan onder meer gebruikt voor de lokale drafsport. Tegenwoordig wordt de sjees gebruikt om er shows en wedstrijden mee te rijden. Daarvoor worden voornamelijk Friese paarden gebruikt.

Albert Minkema rijdt zelf ook met een Friese sjees en is daarbij verplicht om Friese klederdracht te dragen als hij mee wil doen met shows of wedstrijden. Friese klederdracht bestaat voor de mannen uit een wit hemd, een zwart jasje, een zwarte broek, hoge sokken en schoenen en een zwarte hoed. De dames dragen lange jurken, witte kanten mutsen, hesjes en schorten die bij de kleur van de sjees passen. Albert heeft ook een goedgekeurde dekhengst Wimer 461, die wel onder het zadel wordt gereden door een amazone in de dressuur. Ook heeft hij Friese paarden geleverd aan het Koninklijk Huis. Op het CH in Drogeham zijn naast de sjezen nog andere prachtige aanspanningen te zien en worden de Nederlandse kampioenschappen eenspannen dekhengsten Fries ras, tuigpaarden en klavertjes drie verreden. Het programma van 2 september staat op www.chdrogeham.nl. De toegang is gratis.