De vogelkijkhut de Skiertsjilling.
De vogelkijkhut de Skiertsjilling. Foto: Binne-Louw Katsma

Nieuwe vogelkijkhut in Twizelermieden

TWIJZEL - Onlangs opende wethouder Margreet Jonker van Achtkarspelen de vogelkijkhut Skiertsjilling in de Twizelermieden. Het natuurgebied tussen Twijzel en Buitenpost is nu verrijkt met het Simkepaad, een nieuwe fietspad en deze vogelkijkhut.

Vogelkijkhut de Skiertsjilling

De nieuwe vogelkijkhut is vernoemd naar de Skiertsjilling (Zomertaling) een zeldzame eendensoort die in het gebied broedt. De Skiertsjilling bevindt zich nabij de kruising van de Alde Dyk met De Miedwei en is bereikbaar via een houten vlonder die over het water loopt.

Simkepaad

Het Simkepaad is vernoemd naar schrijfster en dichteres Simke Kloosterman uit Twijzel (25 november 1876 - 5 december 1938). Het pad verbindt de Tsjerkebuorren met de Sânsleat en sluit aan op het laarzenpad langs de Bootsma Poel. Hierdoor is het mogelijk om een rondje om Twijzel te lopen.

Fietspad

Het nieuwe fietspad loopt vanaf de Miedwei langs de Sânsleat naar De Njoggen Âlde Mantsjes. Het fietspad en het Simkepaad zorgen voor een betere ontsluiting van het gebied. Het knooppuntennetwerk wordt momenteel aangepast door de Marrekrite, zodat de nieuwe paden binnenkort gemakkelijk te vinden zijn.

Het project is gestart op initiatief van Plaatselijk Belang Twijzel en in samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente Achtkarspelen uitgevoerd. Er is een subsidie ontvangen van de provincie (Mienskipsfûns). De nieuwe voorzieningen moeten een impuls geven aan recreatie, toerisme en de natuurbeleving in en rond de Twizelermieden.