Streekpad één van tien genomineerden voor Wandelroute van het jaar

BURGUM - Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden is door een Nederlands-Belgische jury genomineerd voor 'Wandelroute van het jaar'. Tien kandidaten zijn nog in de race voor de uitverkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2019.

Op zaterdag 2 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar. De jury had voor de longlist de keuze uit niet minder dan 18 gegadigden die zich in de loop van 2018 hadden aangemeld. Het gaat daarbij om routes die tussen november 2017 en november 2018 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden loopt door het Nationaal Landschap in Noordoost-Friesland en is 165 kilometer lang. Voor een deel gaat de route over zandpaden en door natuurgebieden, maar de wandelaar loopt ook door het bijzondere houtwallen- en elzensingelgebied. Volgens de experts is er sprake van een afwisselende route door een bijzonder landschap.

Om te komen tot een shortlist zal de jury de genomineerde routes en bijbehorende gidsen, kaarten, eventuele websites en ander ondersteunend materiaal verder onderzoeken, zo nodig met nog extra verkenningen in het terrein zelf. Dat gebeurt op basis van een twintigtal criteria. Begin januari 2019 maakt de jury de shortlist van vier of vijf routes bekend. De uiteindelijke winnaar volgt 'Een wandeling rondom Zuid-Limburg' op, de Wandelroute van het Jaar 2018.