Matthijs Schouten publiceerde onder andere in 'Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief'.
Matthijs Schouten publiceerde onder andere in 'Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief'. Foto: Liesbeth Dinnissen

Lezing Matthijs Schouten: Van wie is de natuur nou eigenlijk?

DRACHTEN - Op 15 januari spreekt Matthijs Schouten in Filosofisch Café Drachten over de houding van de mens jegens de natuur.

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw, de tijd waarin we ons ervan bewust werden hoe ver de invloed van de mens op de natuur kan reiken, is de houding die de mens jegens de natuur inneemt een belangrijk thema van onderzoek geworden. Milieufilosofen brachten het begrip grondhouding naar voren. In een grondhouding ligt besloten hoe we onszelf in relatie tot de natuur zien en hoe we vinden dat we met de natuur dienen om te gaan. Vinden we dat we over de natuur moeten heersen? Dat we eigenaar van de natuur zijn? Of rentmeester? Of een partner? Grondhoudingen verschillen tussen mensen onderling en ook tussen culturen en religies. De lezing gaat in op verschillende typen grondhoudingen en onderzoekt de relatie tussen een grondhouding en de dagelijkse handelingspraktijk.

Matthijs Schouten (1952) studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Hij is sinds 1992 verbonden aan Staatsbosbeheer. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar in natuur- en landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de ecologie en filosofie van het natuurherstel aan de Wageningen Universiteit.

De lezing vindt plaats in de Brede School in de wijk De Drait te Drachten. Aanvang: 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Zie voor meer inlichtingen: www.filosofischcafedrachten.nl.