Coalitie 'rond' in Noardeast-Fryslân

DOKKUM / KOLLUM - Het lijkt er op dat de gemeente Noard east-Fryslân op woensdag 2 januari én een nieuwe gemeenteraad, én een nieuw college én een nieuwe (tijdelijke) burgemeester (Hayo Apotheker) kan installeren.

Onder leiding van (in)formateur Theo Joosten (CDA) is een akkoord bereikt over de coalitieagenda en de kandidaat-wethouders. Dat zijn: Esther Hanemaaijer (CDA), Pytsje de Graaf (FNP), Jouke Douwe de Vries (S!N), Theo Berends (ChristenUnie) en Jelle Boerema (VVD).

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft Apotheker gevraagd tijdelijk burgemeester te worden in de nieuwe gemeente. Het betekent dat een groep tamelijk ervaren bestuurders de leiding krijgt in de nieuwe gemeente. Alleen Theo Berends (CU) en Jouke Douwe de Vries zijn 'nieuw' als wethouders. De installatie van de raadsleden, de wethouders en de burgemeester zal woensdag 2 januari plaatsvinden in de raadszaal van het gemeentehuis in Kollum.

De gemeente Noardeast-Fryslân ontstaat per 1 januari 2019 door fusie van Ferwerderadiel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. Op 21 november 2018 konden de de kiesgerechtigde inwoners hun stem uitbrengen bij de raadsverkiezing.