College: "Sloop zuivelfabriek Oudega"

OUDEGA - De voormalige zuivelfabriek De Hoop in Oudega wordt gesloopt. Dit hebben b. en w. van Smallingerland besloten. Er komen in elk geval woningen voor in de plaats, dichter aan het water. De precieze invulling staat nog niet vast.

De sloop kan nog even op zich laten wachten, want in het gebouw huizen vleermuizen. Hoe die 'gered' kunnen worden (het zijn beschermde dieren), moet eerst worden onderzocht. Dat lukt op z'n vroegt in oktober 2019, meldt de gemeente.

Het gebouw is weliswaar erfgoed, maar monument. Het gebouw verkeert in slechte staat: renovatie zou erg duur worden, heeft de gemeente laten berekenen. De voor- en nadelen van sloop versus renovatie zijn samen met de werkgroep 'Doarpsplein oan it Wetter' uit het dorp bekeken. De uitkomst hiervan was een voorkeur voor sloop met nieuwbouw. Wat voor soort nieuwbouw, wordt duidelijk bij het opstellen van het masterplan.

Nieuwbouw in masterplan

De gemeente en de werkgroep gaan samen een 'masterplan' maken voor het opknappen van het hele havengebied. Daarin wordt ook onderzocht of er nieuwbouw dichter bij de haven kan komen. De parkeerplekken komen dan achter de bebouwing, uit het zicht van de haven.

Om hier te kunnen bouwen is archeologisch en bodemonderzoek noodzakelijk. Mochten de onderzoeken negatieve uitkomsten hebben voor het plan, dan komen mogelijk andere scenario's in beeld, zoals nieuwbouw op de huidige plaats van de fabriek.