Sinterklaas (op klompen) was opvallend aanwezig bij de rechtbank na de uitspraak. Zo ook de politie. Op de achtergrond de kermis.
Sinterklaas (op klompen) was opvallend aanwezig bij de rechtbank na de uitspraak. Zo ook de politie. Op de achtergrond de kermis. Foto: Actief Media

Taakstraffen voor A7-blokkeerders

14 november - LEEUWARDEN De rechtbank in Leeuwarden heeft alle 34 verdachten die betrokken waren bij de blokkade op de A7 bij Oudehaske, 18 november vorig jaar, veroordeeld tot taakstraffen. Niet alle betrokkenen krijgen dezelfde straffen.

Eén verdachte krijgt 240 uur vanwege dreiging met geweld jegens een buschauffeur. Jenny Douwes uit Drachten krijgt ook 240 uur, niet omdat ze meedeed aan de blokkade, maar omdat ze er toe heeft opgeroepen en ook na het verwijderen van haar oproep bij de blokkadeplannen betrokken blijft. Degene die "zijn blote kont liet zien" aan de potentiële demonstranten tegen zwarte Piet, wordt voor dat feit niet veroordeeld. Maar dezelfde persoon krijgt wel 240 uur taakstraf, waarvan 60 voorwaardelijk, vanwege brandstichting en het veroorzaken van een ontploffing.

Na de uitspraak stromen de veroordeelden naar buiten, opgewacht door cameramensen en verslaggevers en ook door publiek, onder andere iemand verkleed als Sinterklaas (op klompen).