Achter de woonboerderij ligt de Alde Dwinger, waar de Lancaster vorig jaar geborgen is. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app.
Achter de woonboerderij ligt de Alde Dwinger, waar de Lancaster vorig jaar geborgen is. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

Lancaster in de Alde Feanen

EARNEWALD - 11 april - Natuurgebied De Alde Feanen staat in het teken van de herdenking van de neergestorte - en vorig jaar geborgen - Lancaster R5682. Er wordt het nieuwe monument onthuld ter nagedachtenis aan de zeven bemanningsleden.

Op 5 september 1942 stortte de Lancaster neer in de vuilstortplaats 'Ald Dwinger', dichtbij Warten. De door architecte Nynke Rixt Jukema ontworpen 'zwaluwhaven' is een herinnering aan het neergestorte toestel en de bemanning.

In de wand zitten 251 gaten: het aantal vliegtuigen dat die nacht vanuit Engeland onderweg was richting Bremen om daar een wapenfabriek te bombarderen.

Twaalf gaten zijn weer 'dichtgemaakt': het aantal vliegtuigen dat onderweg naar Bremen uit de lucht geschoten is door de Duitse militairen.