Doe mee aan de Eindejaarsplantenjacht

BUITENPOST - Sinds 1900 tellen met name vrijwilligers planten, vogels en bijvoorbeeld vlinders ten behoeve van de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Sinds enkele jaren wordt ook bijgehouden wanneer welke planten bloeien bij welke weersomstandigheden. FLORON organiseert dit jaar voor de vijfde keer de Eindejaarsplantenjacht. Vrijwilligers zijn welkom mee te tellen in de kerstperiode.

Dankzij de tellingen voor de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) is bijna van elke vierkante meter op aarde bekend wat er groeit, wat er verloren is gegaan en wat er bij komt. Dat is van enorme waarde voor goed natuurbeleid en -beheer. (www.verspreidingsatlas.nl). In verband met de klimaatopwarming krijgt FLORON, dé organisatie voor plantenonderzoek in Nederland, tegenwoordig ook vragen over aspecten waar nog nooit systematisch naar is gekeken is. Bijvoorbeeld over zogenaamde fenologische patronen. Fenologie gaat over groei-en-bloeistadia in samenhang met weersverschijnselen en klimaat. Bijvoorbeeld: wanneer bloeide het eerste speenkruid in 2018?

De bedoeling van de Eindejaarsplantenjacht is dat men op persoonlijk initiatief of in georganiseerd verband tussen 25 december (Eerste Kerstdag) en 3 januari op zoek gaat naar winterbloeiende planten. De warmste winter was 2015-2016. Toen werden in heel Nederland tijdens de plantenjachten maar liefst 735 verschillende soorten bloeiend aangetroffen rond de jaarwisseling. Dat was opzienbarend. (www.floron.nl/plantenjacht)

In Fryslân worden twee door FLORON georganiseerde Eindejaarsplantenjachten 2018 gehouden: In IJlst en in Buitenpost. In beide plaatsen wordt verwacht rond de twintig bloeiende soorten aan te treffen tijdens de wandeling. Trek wel warme kleren aan, want plantenjachten gaan in de beleving van de meeste buitenstaanders ongelofelijk langzaam.

Buitenpost: zaterdag 29 december, start om 13.00 uur op de parkeerplaats bij Kapenga Wonen (hoek Voorstraat-Irenestraat). Opgave bij Gertie Papenburg: gmgjtp@xs4all.nl of 06 23627840.