Lichtjesavond in Buitenpost

BUITENPOST – Kerstavond 24 december wordt voor de vierde maal de 'lichtjesavond' gehouden op de begraafplaats aan de Jeltingalaan, stipt vanaf vijf uur 's middags. Het is een bijeenkomst voor mensen die een naaste hebben verloren en die willen gedenken.

De initiatiefnemers zijn Anneke Piersma en Ieteke de Vries. Zij hebben allebei een kind verloren. De beide dames zorgen – samen met anderen – voor kaarsjes, koffie en thee én voor rozen. De eerste keer, in 2015, betaalden ze die nog zelf. Maar daarna nam de begrafenisvereniging die kosten op zich.

"De earste kear kamen der al mear as hûndert minsken", vertelt Anneke Piersma. "Foarich jier wiene it der krap trijehûndert, ûndanks it minne waar." Een doopsgezinde voorganger uit Roden geeft een korte voordracht. Ook de beide initiatiefneemsters lezen een gedichtje voor. "En as mear minsken in gedichtsje foardrage wolle, dan kin dat ek", legt Anneke Piersma uit.

De bijeenkomst eindigt meestal tussen kwart over zes en half zeven. Het idee is ook om eventueel samen met iemand anders daarna naar de Kerstnachtdienst te gaan, en/of samen nog ergens koffie of thee of iets anders te drinken.