Het skûtsje Doeke van Martena maakt deel uit van de expositie in De Lawei.
Het skûtsje Doeke van Martena maakt deel uit van de expositie in De Lawei. Foto: Ingezonden

De Lawei in teken van Fries skûtsje

DRACHTEN - Van expositie tot hartverwarmende kerstmusical: De Lawei staat deze winter in teken van het Friese skûtsje! Met een authentiek skûtsje voor de deur (de 'Doeke van Martena', 1906) en activiteiten voor jong en oud, is er genoeg te beleven tijdens de donkere winterdagen.

Fryslân en het skûtsjesilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De expositie 'Skûtsje' in De Lawei brengt dit bijzondere, maar bijna vergeten verleden opnieuw tot leven. Een van de blikvangers van de expositie is de 'Doeke van Martena', een skûtsje uit 1906 dat voor de ingang van De Lawei ligt. Het is gebouwd door Jan Oebeles van der Werff. Hij is de overgrootvader van Heiko van der Werff, die nu nog steeds als scheepsbouwer actief is in Drachten. Naast een uitgebreide collectie van foto's, films, scheepsonderdelen, documenten en boeken, worden er speciale workshops voor kinderen georganiseerd en alles is van stal gehaald om het fenomeen 'skûtsje' te belichten. De expositie 'Skûtsje' is tot en met 27 januari in De Lawei.

Skrûtsj, de musical voor het gezin, is een speciale bewerking van Charles Dickens' beroemde boek A Christmas Carol. Het verhaal is losjes gebaseerd op de geschiedenis van twee skûtsjebouwers in Drachten. Skrûtsj is op 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29 en 30 december te zien in Schouwburg De Lawei. Kaarten zijn te koop bij de kassa en op www.lawei.nl.