Amnesty schrijfactie in bieb

BURGUM - Schrijven Helpt. In de bibliotheek in Burgum kunt u voor de Amnesty International groep Burgum tot en met 30 december een brief schrijven voor vrouwen, die te maken hebben met marteling, vervolging, discriminatie en seksuele intimidatie.

Bijvoorbeeld voor Gulzar Duishenova (Kirgiziƫ). Duishenova uit Kirgiziƫ zet zich in voor vrouwen met een handicap, opdat ze gelijkwaardige toegang krijgen tot gezondheidszorg, werk en voorzieningen. In de voorgeschreven brief roep je de parlementsvoorzitter van Kirgiziƫ op om een einde te maken aan deze discriminatie. 10 december was de Dag van de Mensenrechten. In het kader hiervan vindt deze schrijfactie plaats.

In Burgum en Eastermar zijn al meer dan 150 brieven geschreven. Ook zijn 9 december petitielijsten in de kerken van Burgum en Eastermar ondertekend. Een voorbeeld van iemand waarvoor met succes geschreven is: op 5 april 2018 kwam Mahadine vrij. De mensenrechtenverdediger was in 2016 opgepakt, nadat hij de regering van Tsjaad had bekritiseerd vanwege het economische wanbeleid. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Tijdens Write for Rights 2017 werden meer dan 690.000 brieven, kaartjes en petitieoproepen voor hem geschreven.