Burgemeester Jeroen Gebben  (rechts), Age Veldboom (midden), Cathrienus Herrema (links) , Lennard Poortinga (speelde Lytse Freerk) tijdens de receptie bij Annage in Earenwâld.
Burgemeester Jeroen Gebben (rechts), Age Veldboom (midden), Cathrienus Herrema (links) , Lennard Poortinga (speelde Lytse Freerk) tijdens de receptie bij Annage in Earenwâld. Foto: Ingezonden

Myn Skip uit Earnewâld wint de Friese Anjer 2018

EARNEWALD - In september bracht Earnewâld met de muziektheatervoorstelling Myn Skip een ode aan het skûtsje. De indrukwekkende combinatie van cultuurhistorische verhalen, skûtsjes, muziek, dans en film raakte het publiek én het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Myn Skip heeft daarom de Friese Anjer 2018 gewonnen.

Uit ruim vierhonderdvijftig reacties van inwoners uit Friesland werden zes culturele projecten door het fonds genomineerd voor de prijs. De bestuursleden kozen Myn Skip unaniem als winnaar.

Prijs stimuleert
amateurkunst met
theater, muziek
geschiedenis en natuur

"De voorstelling sluit perfect aan op waar het Prins Bernhard Cultuurfonds voor staat: het stimuleren van de amateurkunst op het terrein van theater, muziek, geschiedenis en aandacht voor de natuur", aldus Arno Brok, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân en ook commissaris van de Koning.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân reikt sinds 1991 elk jaar de Friese Anjer uit aan personen, verenigingen of instellingen die zich bijzonder hebben ingezet voor de Friese cultuur of natuur. De prijs is een geldbedrag van € 2.500.

Het idee voor Myn Skip ontstond ongeveer drie jaar geleden. De initiatiefnemers Age Veldboom en Cathrienus Herrema wilden ook Earnewald in 2018 op de culturele kaart zetten. Hun gezamenlijke passies voor skûtsjes en muziek leiden tot het idee voor een muzikale skûtsjetheatervoorstelling.

Earnewâld is maar een klein dorp, maar er staat altijd een batterij vrijwilligers klaar wanneer er wat georganiseerd moet worden. Herrema vertelt trots: "Wy begûnen mei tsien frijwilligers, op it lêst hiene wy der hûndertfyftich." Er werden overigens ook talenten van buiten het dorp ingevlogen, zoals onder andere het singer-songwritersduo Ella & Her Man en de muzikanten van Big Band Friesland, onder leiding van Rob Spelberg.

Voor wie Myn Skip gemist heeft of nog een keer wil genieten van de prachtige muziek, speelt Big Band Friesland samen met Ella & Her Man alle muziek nog een keer op 27 januari in de Harmonie in Leeuwarden. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.harmonie.nl.