Nieuwe app kunst "Spanning eigene
in openbare ruimte en de wrâld"

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden heeft in samenwerking met Kunstwacht een nieuwe app ontwikkeld: 'Leeuwarden in beelden'. Hierop staan alle kunstwerken in de openbare ruimte die in de gemeente Leeuwarden te vinden zijn. Het gaat in totaal om meer dan 180 kunstwerken.

Van oud tot nieuw

Er kan op verschillende manieren gezocht worden: alfabetisch op titel, op kunstenaar, wijk of dorp en op jaartal. Het oudste kunstwerk dat erin staat dateert van 1871: een borstbeeld van prins Hendrik van Oranje Nassau, op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Willemskade. Meest recent zijn onder andere het MC Escherakwadukt en de Escherbank. Gebruikers van de app kunnen alle kunstwerken zien in een lijst of op een plattegrond. Ze kunnen met behulp van een routebeschrijving naar een kunstwerk toe en meer over de achtergronden van het kunstwerk en de kunstenaar te weten komen.

Gekoppeld aan website

De app is gekoppeld aan de website www.leeuwardeninbeelden.nl. De app is sinds 25 november gratis te downloaden.

In deze app staan alle kunstwerken in de openbare ruimte van de gemeente Leeuwarden. Met de app kun je kunstwerken zoeken, in je favorieten opslaan of delen op sociale media. Daarnaast kun je zien waar in Leeuwarden een kunstwerk staat, inclusief een routebeschrijving. De gemeente Leeuwarden heeft deze app in samenwerking met Kunstwacht ontwikkeld. Kunstwacht verzorgt voor een groot aantal gemeenten in Nederland het beheer en onderhoud van kunst in de openbare ruimte.

LEEUWARDEN - "Moe, maar erg tevreden", schetste wethouder Sjoerd Feitsma (PvdA) zaterdagmiddag in Tresoar zijn terugblik op Culturele Hoofdstad Leeuwarden Fryslân 2018. Hij reageerde op de Fedde Schurerlezing van prof. dr. Goffe Jensma (RUG) in de Gysbert Japiksseal in Tresoar.

Jensma keek terug vanaf de jaren zestig en beperkte zich in hoofdzaak tot het Fries (en de toekomst daarvan). Feitsma mocht daar een reactie op geven. Hij beperkte zich met terugkijken tot 2018, maar voegde daar een vooruitblik op kunst en cultuur in bredere zin aan toe.

"It artistike klimaat yn Fryslân en Ljouwert is better wurden", aldus de wethouder. "Der sit wol spanning tusken it Frysk-eigene en de iepen blik nei de wrâld", vindt hij. In het oog sprong het afgelopen jaar volgens hem de internationale conferentie in Leeuwarden van de wereldorganisatie van podiumkunstenaars. "De foarsitter sei tsjin my: 'We had the best conference in years!'" De aanwezigen kwamen bij wijze van spreken uit alle uithoeken van de wereld. Volgens Feitsma zal de band met deze internationaal geöriënteerde podiumkunstenaars ook blijven.

De combinatie van 'frisse blik' naar de wereld én de eigen cultuur zag Feitsma in 'Under de toer' in Britswert en Wieuwert, met aandacht voor Anna Maria van Schurman (1607-1678), "in frou dy't ek iepen stie foar de wrâld."

Hij beloofde dat de gemeente Leeuwarden in 2019 meer aandacht aan het Fries zal besteden. "Wy begjinne mei in ûndersyk nei it brûken fan it Frysk troch ús amtners, mar wolle ek fierder sjen yn de hiele gemeente."