De windsurfers in actie op de ijsbaan in Surhuisterveen, bij gebrek aan ijs.
De windsurfers in actie op de ijsbaan in Surhuisterveen, bij gebrek aan ijs. Foto: Ingezonden

Windsurfevenement op ijsbaan Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Op de ijsbaan in Surhuisterveen werd zaterdag een windsurfwedstrijd gehouden. Er hadden zich zestien surfers aangemeld, maar de wedstrijd telde maar vijf deelnemers. Jan Willem van Weerd uit Boelens laan bleek de sterkste te zijn.

Initiatiefnemer Bonne Helfrich vindt het een aardig idee om op de baan van 'IJsclub FoarĂșt' dit evenement te organiseren. "Als er niet kan worden geschaatst, is er toch iets interessants te beleven in het dorp. De baan leent zich hiervoor en ligt op een mooie plek."

Dat het aantal actieve deelnemers tegenviel kwam omdat de windsurfers liever niet wilden riskeren dat hun materiaal beschadigd zou raken. Helfrich: "De ijsbaan is maar ongeveer vijftig centimeter diep en er stond een stevige wind. De surfplankvinnen waren in deze omstandigheden te lang. De bodem van de ijsbaan is asfalt en wordt gebruikt als skeelerbaan. De deelnemers zouden hiermee in aanraking kunnen komen." Niettemin werd het een spectaculaire wedstrijd. Winnaar Jan Willem van Weerd werd op de voet gevolgd door Arnout Koopman uit Amsterdam. Beide winnaars gingen naar huis met een dinerbon die werd aangeboden door Brasserie Kolkzicht in Surhuisterveen. Na afloop van de wedstrijd werden de kranen weer aangezet om het waterpeil weer naar beneden te brengen, in de hoop dat Koning Winter zijn intrede doet.

"Ik ga zeker nadenken over een herhaling van dit surfevenement, maar dan met surfplanken die geschikter zijn voor deze ijsbaan", zegt Bonne Helfrich.