Het voetpad langs de Westerdijk richting het wokrestaurant wordt al gebruikt als fietspad.
Het voetpad langs de Westerdijk richting het wokrestaurant wordt al gebruikt als fietspad. Foto:

Werkgroep wil veiliger Trynwâlden

TRYNWALDEN - De verkeerssituatie in de Trynwâlden kog nog veiliger, sinds het wegdek in de bebouwde kommen min of meer als 'shared space' is aangelegd. Dat vindt een werkgroep waarin alle dorpsbelangen van de Trynwâlden vertegenwoordigd zijn.

Werkgroeplid Roy de Torbal: "We willen een veiliger situatie. Eén mogelijkheid is in de bebouwde kom de snelheid te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur." Ook wensen ze er enkele stukken fietspad bij: naar de benzinepomp bij Gytsjerk en van Ryptsjerk naar het wokrestaurant bij Swarteweisein. T-splitsingen en rotondes in Gytsjerk en Oentsjerk kunnen veiliger worden.
"Tussen Ryptsjerk en Gytsjerk is een een otterpassage onder de weg door gemaakt. Het plan is nu om daar een bruggetje als faunapassage aan te leggen, zodat er ook een kanoroute ontstaat. Verder hebben we het idee om trekkershutten te bouwen voor kanoërs, plus een parkeerplaats voor kanoërs en wandelaars in de 'Bouwe Pet' , vertellen Roy de Torbal en Niek Hagoort namens de werkgroep.

De werkgroepleden hopen begin volgend jaar te overleggen met gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân en met wethouder Rommert Dijk (verkeer en vervoer en Kansen in Kernen) van de gemeente Tytsjerksteradiel.