De eerste 'brede' repetitie (met alle deelnemers), van wie hier enkelen op het toneel. Bekijk ook het filmpje.
De eerste 'brede' repetitie (met alle deelnemers), van wie hier enkelen op het toneel. Bekijk ook het filmpje. Foto: Actief Media

Houtigehage danst met de minimusical 'Griis'

HOUTIGEHAGE - 'Griis' is de titel van een minimusical waarmee ze in Houtigehage de show willen stelen. De afgelopen maanden hebben ze in dit dorp in Smallingerland niet stilgezeten.

In het kader van 'Tijd voor Talent' zijn er drie korte en avontuurlijke culturele activiteiten georganiseerd waarbij voorop staat: lekker samen bezig zijn, bijleren en plezier maken. Zo wordt er gezongen (onder leiding van dirigent Meindert Bosklopper), gedanst (danseres Amber Weel heeft daarbij de leiding) en zijn er houtbewerkers druk bezig geweest (onder leiding van meubelmakers Harry van der Velde en Sietse Hansma). Zij hebben decorstukken voor 'Griis, de minimusical' gemaakt.

Kunstenaar en theatermaker Caro Kroon van collectief SPOONK smeedt de drie activiteiten tot één geheel: minimusical 'Griis'. De eenmalige voorstelling op 14 december noemen de deelnemers heel bescheiden 'presentatie': "Wy litte sjen wat wy leard hawwe", zegt Minke Slotegraaf, die op verzoek van Keunstwurk als aanjager optrad. "Earst soene wy it mei allinne 60-plussers dwaan, mar doe wie it tal dielnimmers wat te lyts. No dogge ek jongere minsken mei, de measten binne 50-plussers."

Diverse liedjes uit de Engelstalige musical 'Grease' zouden ook in het Engels worden gezongen, maar sommige deelnemers vonden dat te moeilijk. "Dêrom dogge wy no alles yn it Hollânsk, sawol de sprutsen tekst as ek de ferskes. Want der binne ek dielnimmers by dy't it Frysk net machtich binne", legt Minke Slotegraaf uit.
Donderdagmiddag 6 december was de eerste repetitie in dorpshuis De Huchte, waar alle deelnemers samenkwamen en Caro Kroon mocht proberen er één geheel van te maken. Actief Media was hierbij aanwezig om foto's en filmfragmenten te 'schieten'.

Vrijdag 14 december van 20.00 uur tot circa 22.00 uur in dorpshuis de Huchte is de openbare presentatie, met speciale medewerking van het zangeressenduo The Polkadots. De toegang is gratis en vol = vol. Vergeet uw dansschoenen niet, want het publiek mag meedoen aan een danswedstrijd. Zie ook www.tijdvoortalent.frl.