Nieuw leer- en werkbedrijf in het groen

LEEUWARDEN/DRACHTEN/SNEEK - Wetterskip Fryslân en de sociale werkvoorzieningen Empatec en Caparis willen samen een nieuw leerwerkbedrijf oprichten voor groenonderhoud en exotenbestrijding. Het werkgebied is dat van Wetterskip Fryslân, dat is de provincie Fryslân én Westerkwartier in Groningen.

"Door de samenwerking ontstaat op termijn werkgelegenheid voor tientallen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt", secretaris-directeur van Wetterskip Fryslân Oeds Bijlsma. "Empatec en Caparis hebben expertise in het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En wij hebben het werk dat past bij deze mensen. Zo kunnen we een grote groep mensen continuïteit in werk bieden."
De medewerkers worden onder andere ingezet voor maai- en snoeiwerkzaamheden, bestrijding van distels en berenklauwen en het verwijderen van woekerplanten uit sloten en vaarten.

Empatec, Caparis en Wetterskip willen op termijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans bieden door te stromen naar banen in het groenonderhoud in het reguliere bedrijfsleven. Daarom biedt het leer- en werkbedrijf naast het opdoen van werkervaring, opleiding en begeleiding aan. De partijen verwachten dat de vraag naar onderhoudspersoneel zal toenemen door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt. De drie partijen ondertekenden 5 november een intentieverklaring.
Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân dient zijn fiat nog te geven. Het streven van het dagelijks bestuur is het leer- en werkbedrijf per 1 april 2019 te starten.