Vijf miljoen euro voor verbinding rond Súd Ie

DOKKUM/LEEUWARDEN - Het Waddenfonds kent bijna vijf miljoen euro subsidie toe voor de voltooiende opgaven van de 'Verbinding rond Súd Ie'. De bijdrage maakt een vervolg op Súd Ie en Wetterfront Dokkum mogelijk.

De totale investering in het gebied bedraagt ruim twaalf miljoen euro. Wethouder Pieter Braaksma is opgetogen: "Wy binne tige bliid mei met deze toekenning, in enoarme ympuls foar it prachtige gebiet!"

Het gaat om het leggen van verbindingen en het herstellen van oude routes. Eén van deze opgaven is de om de oude opvaart tussen de Nije Feart, de Súd Ie en Oostmahorn/Lauwersmeer te herstellen. Ook wordt ingezet op het herstellen van het jaagpad langs de Súd Ie. Dit alles in samenwerking met betrokken dorpsbelangen, wijkraden en ook recreatieondernemers, meldt de gemeente Dongeradeel.

De subsidie is een vervolg op het bevaarbaar maken van de Súd Ie en het versterken van de ecologie. In 2013 startte het project Súd Ie & Wetterfront Dokkum met de eerste fase van grote investeringen. In 2015 maakte het Waddenfonds een tweede fase mogelijk, voor het ophogen van de bruggen over de Súd Ie, de aanleg van visplaatsen en een trailerhelling.