Een volle zaal in de Lawei, maandagavond, besprak de toekomst van Smallingerland.
Een volle zaal in de Lawei, maandagavond, besprak de toekomst van Smallingerland. Foto: Actief Media

Bewoners om toekomstideeën gevraagd

DRACHTEN - Ongeveer honderd mensen - een volle tribune in de Rutger Hauerzaal van De Lawei - konden maandagavond meedenken over de toekomst van Smallingerland. De gemeente is, net als alle Nederlandse gemeenten, verplicht over ongeveer anderhalf jaar een Omgevingsvisie klaar te hebben.

Er kwamen in de zaal meteen enkele kritische én positieve opmerkingen: het openbaar vervoer in Drachten-West zou beter kunnen, zij een dame. Drie jongemannen complimenteerden de gemeente met de aantrekkelijkheid ervan. Wel vonden ze dat er voor jongeren nog iets meer te doen moet zijn. Bovendien zou een HEAO in Drachten gunstig zijn voor de (economische) uitstraling en groei van de gemeente, zei één van hen.

De gemeente heeft onlangs een enquête gehouden onder de inwoners. Daar deden circa 900 mensen aan mee. Zij zijn overwegend positief over verschillende zaken in de gemeente zoals het groen en de natuur. Na de plenaire discussie gingen de aanwezigen in groepen in gesprek over wat waar zou moeten kunnen in de toekomst. Zoals natuurgebieden en ruimte voor boeren. Een inwoner drong aan op 'n groter kunst- en cultuurfestival. Er volgen meer bijeenkomsten over de toekomst van de gemeente.