Het werk van de Friese schilder Ids Wiersma is te zien bij Galerie Adema.
Het werk van de Friese schilder Ids Wiersma is te zien bij Galerie Adema. Foto: Ingezonden

Expositie Ids Wiersma bij Galerie Adema

DAMWALD - De expositie van Ids Wiersma is alweer de laatste expositie in het kader van Kulturele Haadstêd 2018. Bij Galerie Jan Reinder Adema in Damwâld is in de maand december een bijzondere expositie van de bekende Friese schilder Ids Wiersma (1878 tot 1965) samengesteld.

Ids Wiersma werd geboren in Brantgum en toonde al op jonge leeftijd interesse in tekenen. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werd toegelaten als lid van de Pulchri Studio in Den Haag en kreeg een betrekking aan de Haagse Tekenacademie In 1905 kreeg hij een eervolle opdracht van de Koninklijke Familie.

Hij schilderde, tekende, etste en lithografeerde Friese landschappen, steden en dorpen, boerenwoningen en akkers. Ids Wiersma verhuisde meerdere keren, dan weer in Amsterdam en Den Haag, om later weer terug te keren naar Friesland.

Hij werkte voor verschillende opdrachtgevers, zoals de Zuivelbank te Leeuwarden en voor de Stad Amsterdam. Ook reisde hij door Friesland om vele plaatsen met een vaardige, trefzekere toets vast te leggen. Als illustrator werd hij ook wel 'de verteller met de tekenpen' genoemd.

Museum Dr8888, het Fries Museum, het Fries Landbouwmuseum en ook het Gemeente Archief van Amsterdam hebben werk van Ids Wiersma in hun collectie.

Tijdens de expositie aan de Haadwei 43 in Damwâld worden olieverfschilderijen, tekeningen, etsen en aquarellen getoond. Deze bijzondere expositie is te zien op vrijdag 30 november, in december op vrijdag 7, 14 en 21 en zaterdag 1, 8, 15 en 22.
Open: van 13.30 tot 17.00 uur (en op afspraak).