Vervang oude gloeilampen door led-verlichting.
Vervang oude gloeilampen door led-verlichting. Foto: Pixabay

Vervang gloeilampen door ledlampen

Volgens Milieucentraal gaat 14 procent van het stroomverbruik op aan verlichting. Het is daarom een goed idee om gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledlampen. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp.

Tegenwoordig bestaan er ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Ze zijn een stuk duurder in aanschaf, maar op de lange termijn valt er veel te besparen door het lage verbruik en de lange levensduur.

Je kunt flink energie besparen door je huis efficiƫnt te verlichten. Bijna alle (99%) impact van verlichting op het milieu komt door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. Daarom is het niet zonde om werkende onzuinige lampen te vervangen door led. De energie die het kost om een ledlamp te produceren win je binnen 300 branduren terug.

Lever spaarlampen apart in

Milieu Centraal geeft de volgende tips om energie te besparen met verlichting: Maak optimaal gebruik van daglicht in je huis, dan hoeven je lampen minder vaak aan. Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook als dat kort is). Laat ook ledlampen en buitenlampen niet onnodig aan. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting; start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen. Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak, maar spaarlampen moet je apart inleveren. Check bij twijfel de afvalscheidingswijzer.