De 'Fanfare Burgum' repeteert voor het concert. Scan de foto voor het 
beluisteren van muziekfragmenten.
De 'Fanfare Burgum' repeteert voor het concert. Scan de foto voor het beluisteren van muziekfragmenten. Foto: Ingezonden

Concert 'Fanfare Burgum' in kerkgebouw De Ikker

BURGUM - Muziekvereniging 'Fanfare Burgum' geeft op zaterdag 24 november een openingsconcert in kerkgebouw De Ikker in Burgum. Het is meteen de laatste keer dat de muzikanten onder deze naam optreden, want dezelfde avond wordt de nieuwe verenigingsnaam bekendgemaakt. 'Fanfare Burgum' is ontstaan door een fusie van de korpsen 'Apollo en 'Hallelujah' eerder dit jaar.

Door Jelle Jeensma

De korpsen uit Burgum werkten voor de fusie al nauw samen. Bij concerten en gebeurtenissen zoals de 4 mei dodenherdenking en de intocht van Sinterklaas trokken ze samen op. Beide korpsen hadden te maken met een teruglopend ledenaantal waardoor secties onderbezet waren en musiceren op het gewenste niveau steeds lastiger werd. De beide korpsen hebben op tijd ingezien dat samenvoeging de beste en meest toekomstgerichte oplossing is. "Je ziet overal dat muziekverenigingen stoppen of met te weinig leden doorgaan. Wil je een muziekvereniging in stand houden, dan is samenwerking noodzakelijk. Door de fusie kunnen we muziek blijven maken in Burgum. We doen dat voor het hele dorp", zegt Heinze van der Kooij. Hij was verbonden aan muziekvereniging Apollo, een vereniging die meer dan honderd jaar oud was.

"Cultuurverschillen met het christelijke fanfarekorps Hallelujah zijn er eigenlijk niet", vindt Van der Kooij, die de trompet bespeelt bij Fanfare Burgum. Bestuurslid Oene van der Meulen, van het in 1886 opgerichte fanfarekorps Hallelujah, beaamt dit. "Hallelujah speelde vroeger op een hoger niveau dan Apollo, maar de verschillen zijn steeds kleiner geworden. Net als bij Apollo liep bij ons het aantal leden terug en stagneerde de aanwas van jeugd." Als muzikant levert Van der Meulen zijn bijdrage met het spelen van cornet.

In de nieuwe verenigingsnaam komen geen onderdelen van de oude namen terug, aldus Van der Meulen. "Het wordt iets totaal nieuws. Ook is er een ander logo ontworpen". De vierenvijftig leden van de gefuseerde fanfarekorpsen staan onder leiding van dirigent Sijtze van der Hoek. Hij is naast dirigent componist, arrangeur, jurylid en presentator. "Hij richt zich ook op de jeugdopleiding. De jeugdleden zijn belangrijk voor de toekomst", vertelt Van der Meulen.

Om jonge muzikanten enthousiast te maken voor het spelen in een fanfarekorps krijgen kinderen van groep zes van basis scholen muziekles van muziekschool 'De Wâldsang". "Onze vereniging stelt de instrumenten beschikbaar en we zijn bij de lessen aanwezig", zegt Van der Kooij. Repeteren doen de musici elke dinsdag in gebouw De Stryp in Burgum. Wie belangstelling heeft kan een kijkje nemen en ook kan een instrument worden uitgeprobeerd. De fanfaremuziek is niet in oude tradities blijven hangen, benadrukt Van der Kooij. "Je moet in deze tijd muziek spelen die mensen van nu aanspreekt. Met populaire muziek willen we een publieksvriendelijk en onderhoudend programma brengen." Het concert in De Ikker begint om 20.00 uur en de entreeprijs is vijf euro.

Ook het Burgumer Mannenkoor werkt mee. Het concert heeft met 'Ratatouille' een Frans thema.