Johannes Kloosterman en Simone Meertens bij de nieuwe 
zonnepanelen.
Johannes Kloosterman en Simone Meertens bij de nieuwe zonnepanelen. Foto: Ingezonden

1725 zonnepanelen op dak Neibertilla

DRACHTEN - Op de daken van Neibertilla in Drachten zijn de afgelopen weken 1725 zonnepanelen geplaatst. De zonnepanelen gaan de komende jaren een groot deel van de stroomvoorziening van het pand verzorgen.

Deze zonnepanelen zijn de eersten van een reeks: eind 2019 wil ZuidOostZorg op een groot deel van haar eigendomspanden zonnepanelen plaatsen. De zonnepanelen zijn daarbij een onderdeel van de bredere agenda op het gebied van duurzaamheid van ZuidOostZorg.

Het installeren van de 1725 zonnepanelen begon in augustus van dit jaar. Wekenlang liepen er mannen van de firma Groenleven op en over het daken. "Dit was een flinke klus met veel voorbereiding", zegt Johannes Kloosterman, hoofd vastgoed en techniek bij ZuidOostZorg. "Dit zijn projecten waar je zowel in de voorbereiding als de uitvoering een lange adem voor nodig hebt, maar met het oog op de toekomst is dat een hele waardevolle investering", aldus Kloosterman. Simone Meertens, Raad van Bestuur ZuidOostZorg, onderstreept dit: "In feite verdienen deze zonnepanelen zich dubbel terug. Enerzijds doordat we op termijn de gemaakte kosten terugverdienen door een lagere energierekening, maar anderzijds, en vooral, omdat we hiermee ons steentje bijdragen in het terugdringen van klimaatverandering".

Volgend jaar zijn de andere panden die in eigendom zijn van ZuidOostZorg aan de beurt: dan krijgen De Wiken in Drachten, De Waadwente in Dokkum, Stellinghaven Appelscha en Stellinghaven Oosterwolde ook zonnepanelen op het dak. "Duurzaamheid moet je samen omarmen", zegt Kloosterman.