"Alsnog verlichting twee donkere fietsroutes"

BURGUM / SUMAR / EASTERMAR - Twee donkere fietsroutes moeten alsnog van enige verlichting worden voorzien. Het gaat om het fietspad tussen Sumar en De Tike (tot de grens met Smallingerland) en het traject tussen buurtschap Heechsân en Eastermar.

Voor het fietspad Sumar - De Tike wil het college 50.000 euro uittrekken, voor het stuk tussen Eastermar en Heechsân 16.000 euro. Beide bedragen dienen in de begroting 2020 te worden opgenomen.

Dit stellen b. en w. van Tytsjerksteradiel voor aan de gemeenteraad. Het alsnog verlichten van deze fietsroutes is weliswaar strijdig met het streven naar zoveel mogelijk duisternis in het buitengebied, maar omdat de fietsers en bewoners in Sumar en Eastermar de fietspaden in het donker als onveilig ervaren, willen b. en w. hier een uitzondering voor maken. De gemeenteraad had na lobbyën door bewoners al eerder aangedrongen op het zo mogelijk alsnog verlichten van deze fietspaden.

Het college wil vijfduizend euro uittrekken voor een 'blauwdruk-lichtplan' voor open (vee-)stallen. Hier was door veehouders en door de raad op aangedrongen.