De Noordersluis in het Polderhoofdkanaal. Over natuur bij het kanaal is weer discussie.
De Noordersluis in het Polderhoofdkanaal. Over natuur bij het kanaal is weer discussie. Foto: Actief Media

"GS, ga niet in beroep over PH-kanaal"

LEEUWARDEN / VEENHOOP / NIJ BEETS - De statenfracties van GrienLinks en Partij voor de Dieren vinden dat de provincie moet afzien van hoger beroep wat betreft het Polderhoofdkanaal. Gedeputeerde Staten (GS) kunnen beter zo snel mogelijk samen met de gemeente Opsterland zorgen dat de natuur voldoende gecompenseerd wordt, vinden beide fracties.

Ze stellen het college van GS negen schriftelijke vragen en verzoeken die voor de statenvergadering van 28 november te beantwoorden. Het college van b. en w. van Opsterland maakte vorige week in de raad bekend in beroep te willen geen tegen de uitspraak van de rechtbank over het Polderhoofdkanaal. De rechtbank stelde onlangs dat op zes punten de natuurcompensatieplannen in gebreke blijven. De provincie Fryslân had volgens de rechtbank daarom moeten optreden. Wethouder Rob Jonkman (CU) van Opsterland verwijst voor de uitvoering juist naar de provincie.

De statenfractie vragen GS, onder andere, of het klopt dat niet alle afgesproken natuurcompensatie is uitgevoerd. En als dit klopt, waarom dan niet en welke ecologische gevolgen dit dan heeft. Ook wordt gevraagd naar het herbestemmen van een stuk natuur, zodat een recreatiewoning mogelijk werd.