De Miedema-telescoop staat opgesteld in de koepel van de sterrenwacht.
De Miedema-telescoop staat opgesteld in de koepel van de sterrenwacht. Foto: Ingezonden

Expositie over telescopen in Observeum Burgum

BURGUM - Vrijdagmiddag lanceren wethouder Rommert Dijk en de heer Durk Mous, voorzitter van de Rabobank Friesland Oost, door een druk op de knop het vernieuwde Observeum.

Geschiedenis van de
telescoop in beeld

Vanaf vrijdag 23 november is er een tentoonstelling over telescopen in het Observeum - museum en sterrenwacht Burgum. Er wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de telescoop, aan oude en nieuwe versies van de verrekijker en de telescoop.

Ook de ontwikkelingen in het ruimteonderzoek - met de radiotelescoop en de ruimtetelescoop - worden belicht. In de expositieruimte staan kleine en grote, oude en nieuwe telescopen opgesteld. Ook zijn er zelfbouw-kijkers en schaalmodellen te zien en technische informatie over allerlei telescopen.

Over ruimteonderzoek

In de Rabo-zaal draait onder andere een documentaire over de Hubble-ruimte-telescoop en in het splinternieuwe digitale Planetarium woont men de presentatie bij. Een kijkje in de koepel van de sterrenwacht waar de grote Miedema-telescoop staat opgesteld kan natuurlijk ook. U kunt ook een kijkje nemen in het museum en het archeologisch steunpunt over de Midden Steentijd nederzetting aan de Burgumer Mar.

Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 in Burgum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en vrijdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. Voor entreeprijzen zie www.observeum.nl.