Daphne de Jong van de Judo Kings op de hoogste trede van het podium in Den Haag.
Daphne de Jong van de Judo Kings op de hoogste trede van het podium in Den Haag. Foto: Ingezonden

Goud voor Judo Kings op internationaal toernooi

DEN HAAG - Afgelopen weekend werd er door de judoka's gestreden op internationaal vlak in Den Haag. Op zaterdag was er het gewone toernooi waar judoka's konden strijden voor de eer.

Namens de Judo Kings wonnen Rixt Geertsma uit Feanwâlden, Daphne de Jong uit Gytsjerk en Riemer Jelte Buwalda uit Bolsward het goud. Het zilver ging naar Amara Buwalda, de zus van Riemer Jelte, en het brons ging naar Yanna Yu Kleinhuis uit Grou, Brian Smid uit De Westereen en Friso Elzinga uit Mûnein.

Milou Hendriks uit Grou en Boaz Elzinga uit Mûnein verloren de wedstrijd om het brons en werden dus vijfde.

Zilveren medaille voor Berber Ludema

Op zondag werd het door de Judo Bond Nederland georganiseerde nationale meetmoment georganiseerd. Dit was het eerste moment om voor de huidige -17 judoka's, dus judoka's jonger dan 17 jaar, punten te verdienen voor internationale meetmomenten.

Als de judoka's zich kwalificeren voor de internationale meetmomenten en dan daar ook nog presteren, dan mogen ze meedoen met eindtoernooien als een Europees of Wereldkampioenschap.
Berber Ludema uit Dokkum heeft het heel goed gedaan op het eerste nationale meetmoment, ze wist heel knap de finale te halen door sterke tegenstanders te werpen met haar dominante houding en goede techniek.
In de finale trof ze een ervaren Brit die Berber al heel snel verraste, wat resulteerde in een ippon (vol punt). Een mooie zilveren plak voor Berber Ludema.

Opstaptoernooi

De Judo Bond Noord Nederland organiseerde op 10 november in Roden het jaarlijks terugkerende opstaptoernooi. Ook judoka's van de Kings deden hier mee aan dit toernooi.

Negen medailles
tijdens opstaptoernooi

Met in totaal negen medailles hebben de judoka's het supergoed gedaan. Meester Paul van der Weg begeleidde de heren naar vier keer goud en vijf keer brons. Het goud was er voor Fokke Andries Storm uit Noardburgum, Frederik Weening uit De Westereen, Rik Postma uit Damwâld en Matthijs Koenhen uit De Westereen.

Bronzen medailles

De bronzen plakken van de Judo Kings werden gewonnen door Edo van der Werf uit Gorredijk, Kornelis Halma uit Damwâld, Jorian Koenhen uit De Westereen, Roan Pater uit Akkrum en Wytze Postma uit Damwâld.