Curator Marco Kalmijn op scheepswerf Barkmeijer, terwijl aan een baggerschip wordt gewerkt.
Curator Marco Kalmijn op scheepswerf Barkmeijer, terwijl aan een baggerschip wordt gewerkt. Foto: Actief Media

Curator Kalmijn hoopt op doorstart Barkmeijer

STROOBOS - Scheepswerf Barkmeijer in Stroobos is weliswaar failliet, maar er wordt nog druk gewerkt aan het bouwen van een scheepsromp (casco). De segmenten voor een volgend schip liggen ook al klaar.

Curator Marco Kalmijn heeft in totaal zes weken - de periode dat het vaste personeel nog wordt doorbetaald door het UWV - om een koper te vinden voor het bedrijf. "Der binne ferskillende serieuze partijen", zegt hij. "It leafst geane wy yn see mei in partij dy't sawol finansjeel as kwa fakmanskip
it bedriuw fuortsette wol en kin."

Als gevolg van het faillissement zijn alle zeventig uitzendkrachten 'naar huis' gestuurd. Zij waren niet bij het bedrijf in dienst, maar bij een uitzendbureau. Een deel van hen komt uit de regio, een deel uit het buitenland, aldus Kalmijn.

79 mensen in vaste dienst

De 79 vaste krachten, inclusief kantoorpersoneel, zijn aan het werk gebleven, vertelt Kalmijn. "It skip dat no boud wurdt, soe ôfboud wurde yn Harns. It kasko moat hjir fansels earst te wetter litten wurde, dan fia de Iselmar nei IJmuiden en dan bûtenom nei Harns. As der in trochstart komt, kin it dêr troch Barkmeijer hooplik ôfboud wurde. De opbou moat der dan bygelyks noch op."

Miljoenen euro's schuld

Of dit er daadwerkelijk van komt, hangt geheel af van het kunnen doorstarten en dus van de overname-kandidaten. Wie of welke dat zijn, wil Kalmijn nog niet vertellen. "Dy partijen wolle mear witte oer dit bedriuw en wy wolle fan harren mear witte. Wy hawwe noch in wike as fjouwer om der út te kommen."
Het faillissement van Barkmeijer is een paar weken geleden door de directie aangevraagd. Volgens Kalmijn zijn er miljoenen euro's schuld, onder andere bij de Rabobank. Die is gestopt met kredietverlening.

De beide baggerschepen waar Barkmeijer aan bouwt zijn een opdracht van een Brits bedrijf.
"Een order van 60 miljoen euro", volgens Kalmijn, en niet van 70 miljoen, zoals begin februari 2017 naar buiten werd gebracht. Het eerste schip zou in november dit jaar worden opgeleverd. Dit is niet meer haalbaar.