Sinterklaas (op klompen) was opvallend aanwezig bij de rechtbank na de uitspraak. Zo ook de politie. Op de achtergrond de kermis.
Sinterklaas (op klompen) was opvallend aanwezig bij de rechtbank na de uitspraak. Zo ook de politie. Op de achtergrond de kermis. Foto: Actief Media

Rechtbank veroordeelt alle A7-blokkeerders

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft alle 34 verdachten die betrokken waren bij de blokkade op de A7 bij Oudehaske, 18 november vorig jaar, veroordeeld tot taakstraffen. Niet alle betrokkenen kregen dezelfde straffen.

Degenen die een leidende of coördinerende rol hadden gespeeld, kregen 180 uur of soms het maximum van 240 uur werkstraf. Eén verdachte kreeg 240 uur vanwege dreiging met geweld jegens een buschauffeur. Jenny Douwes uit Drachten kreeg ook 240 uur, niet omdat ze meedeed aan de blokkade, maar omdat ze er toe had opgeroepen en ook na het verwijderen van haar oproep bij de blokkadeplannen betrokken bleef. Als ze zoìets binnen drie jaar weer doet, moet ze een maand naar de gevangenis.

Degene die "zijn blote kont liet zien" aan de potentiële demonstranten tegen zwarte Piet, werd voor dat feit niet veroordeeld. De rechtbank sprak van een "smakeloze, puberale grap". Maar dezelfde persoon kreeg wel 240 uur taakstraf, waarvan 60 voorwaardelijk, vanwege brandstichting en het veroorzaken van een ontploffing.

Na de uitspraak stroomden de veroordeelden naar buiten, opgewacht door cameramensen en verslaggevers en ook door publiek, onder andere iemand verkleed als Sinterklaas (op klompen). Iemand anders droeg een bordje met de tekst: "Ich bin ein Dokkumer".

Onder de veroordeelden heersten teleurstelling en woede. De kans dat ze in hoger beroep gaan lijkt groot. De inzamelingsactie hiervoor had maandagochtend al meer dan anderhalve ton opgeleverd.

De rechtbank zit op dezelfde lijn als het Openbaar Ministerie: voor eigen rechter spelen door een toegestane demonstratie te blokkeren, is strafbaar. Alleen heel zwaarwegende omstandigheden mogen voor een burgemeester aanleiding zijn een demonstratie te verbieden, aldus de rechtbank. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil zaterdag opnieuw demonstreren tijdens intochten van Sinterklaas, onder andere in Dokkum en Leeuwarden.