Een door Jan Hooghiemstra gemaakt object met glas.
Een door Jan Hooghiemstra gemaakt object met glas. Foto: Ingezonden

Glaskunst Hooghiemstra op Ameland

BALLUM - Tijdens Kunstmaand Ameland is tot en met 30 november werk te zien van de glaskunstenaar Jan Hooghiemstra uit Oentsjerk, bij de Serre Roosdunen, aan de Strandweg in Ballum.

Jan Hooghiemstra (1953) woont en werkt in Fryslân. Zijn werk toont een droomachtige wereld van symbolische beelden die hij in zandvormen laat ontstaan. Het is 'spelen met glas' op een onbevangen wijze, zoals een kind verwondering en fantasie omzet in vormen. De objecten zijn speciaal voor Kunstmaand Ameland 2018 gemaakt.

Als voorbereiding reisde Hooghiemstra af naar Bornholm. 'God schiep de aarde, hield van alles een beetje over en maakte daarvan Bornholm'. In die bewoordingen praten de bewoners graag over hun eiland dat midden in de Baltische Zee ligt. Zwerftochten van rotskust tot zandstrand, Hooghiemstra vond er niet alleen de inspiratie voor dit werk, maar verwerkte ook het fijne zand in zijn zandvormen.

Nadat vorig jaar kunstenaars van Bornholm aan Kunstmaand Ameland meededen, verbindt Jan Hooghiemstra dit jaar Ameland met Bornholm. Passend binnen het thema van 2018 'Ameland verbindt' exposeert ook glaskunstenaar Svend Holst-Pederson van het Deense eiland zijn werk op Ameland.

Beide kunstenaars delen een in hun werk herkenbare inspiratiebron.