Friezen in de Eerste Wereldoorlog

SUMAR - Het eerste exemplaar van Ver van het front? van de vier Friese auteurs Kees Bangma, Nykle Dijkstra, Sytze de Graaf en Ritske Mud, is 11 november aangeboden aan de Friese commissaris der Koning, Arno Brok.

In het boek aandacht voor de Engelse piloten Rowland en Brian Hunt die in Hurdegaryp geïnterneerd zijn en soldaat Joseph Laubacher, die deserteert uit het Duitse leger en uiteindelijk in Sumar terecht komt. Maar ook voor dominee Huite Prins uit Eastermar die in 1914 naar het zuiden reist om het slagveld met eigen ogen te aanschouwen. En het droevige verhaal rond de in Vianen verdronken gemobiliseerde soldaat Pieter Brouwer van Bergumerheide.

Voor veel Nederlanders is de Eerste Wereldoorlog een onbekende periode. Ons land blijft buiten de oorlog. Toch hebben de gebeurtenissen om ons heen een enorme invloed. Ver van het front? geeft een uniek beeld van deze vergeten oorlogsjaren aan de hand van wat gewone mensen meemaken. Laat u meenemen in het verhaal van Joseph Laubacher die in 1916 gewond raakt aan het westfront en na vele omzwervingen werk vindt in de paardenslachterij De Phenix in Sumar, een voorganger van het huidige Rendac.

Ver van het front? wordt uitgegeven door Uitgeverij Louise te Grou. Het boek op groot formaat, harde kaft, in fullcolour, inclusief leeslint, telt 472 pagina's met ruim 300 illustraties, 26 hoofdstukken en een uitgebreid personenregister. Ver van het front? kost € 35 en is te bestellen via www.uitgeverijlouise.nl. Vanaf 12 november is het boek te koop in de boekhandel.