Ondermemers en FNP-ers in zaal Vee(l)zicht in De Hammerslag in
Westergeest. De  koeien op de achtrergrond kauwen kalm door.
Ondermemers en FNP-ers in zaal Vee(l)zicht in De Hammerslag in Westergeest. De koeien op de achtrergrond kauwen kalm door. Foto: Actief Media

"Gjin nije bungalowparken yn Noardeast Fryslân"

WESTERGEEST - De FNP (provinciaal en regionaal) kreeg vrijdagavond een klemmend verzoek van (kleinschalige) recreatie-ondernemers: laat geen nieuwe bungalowparken toe in de toekomstige gemeente Noardeast Fryslân (en omgeving).

Biologisch boer en tevens recreatie-ondernemer Sjoerd de Hoop uit Hiaure zei dat het bungalowpark Esonstad kampt met een leegstand van circa vijftig procent en met financiële verliezen. Het bedrijf (Landal GreenParks) ontkent dit laatste: "Het bedrijf is financieel kerngezond!" zegt woordvoerster Jeannette ten Kate-Winter. "En afgelopen zomer was de bezetting honderd procent."

Het idee om bijvoorbeeld het project Holwerd aan Zee (een gat in de Waddendijk en een brakwater-meer bij Holwerd; red.) te combineren met een groot bungalowpark, is vragen om (financiële) moeilijkheden, stelt De Hoop.

Hij rekende voor dat voor bijvoorbeeld een bed & breakfast een omzet van een kleine honderd euro per dag voldoende is om de investering terug te verdienen en enige winst te maken. "Yn in lytsskalich bedriuw docht de ûndernimmer frijwol alles sels. Yn in grut bungalowpark hast folle hegere personielskosten per bêd of gast."
De bijeenkomst in een zaaltje van boerderij en camping De Hammerslag bij Westergeesat was georganiseerd door de FNP (provinciaal en regionaal). Die oriënteert zich op de regio vanwege de gemeenteraadsverkiezing van 21 november en vanwege de Provinciale Statenverkiezing van 20 maart 2019.

Toeristenbelasting hoeft niet beslist, merkte gastvrouw Ymkje Hania van boerderij en camping De Hammerslag op. "Sjoch mar nei Dantumadiel, dêr dogge se it sûnder." Sjoerd de Hoop bepleitte een alternatief: "Sjoch ek nei oare ûndernimmers."