Wellicht proef met snelvaren op de Burgumer Mar

BURGUM - Er komt wellicht een proef met snelvaren op de Burgumer Mar. Waar precies - op het zuidoostelijke of het zuidwestelijke deel - is nog ongewis. Het is aan Provinciale Staten om een keuze te maken. Dat besluit wordt vermoedelijk 19 december genomen.

De proef duurt twee jaar en moet meer kennis opleveren over de effecten. De provincie stelt hiervoor 70.000 euro beschikbaar. Het initiatief voor het snelvaren komt van enkele ondernemers. Het doel is om de watersport in Fryslân ook voor andere doelgroepen aantrekkelijker te maken.

Gedeputeerde Klaas Kielstra: "Meer levendigheid op de Burgumer Mar kan een positief effect hebben op de economische ontwikkeling in die regio. Veiligheid, natuur en geluid blijven aandachtspunten."
Het snelvaren moeten funsporten een impuls geven, zoals wakeboarden, waterskiën, monoskiën, kneeboarden of fun tubing (met een ringband of banaan achter een boot). Jetski's en waterscooters zijn nadrukkelijk niet gewenst.

Provincie, gemeente Tytsjerksteradiel en betrokkenen bepalen samen hoe de proefperiode eruit komt te zien. In maart valt een definitief besluit van Gedeputeerde Staten.