Uitvaartverenigingen zijn kostbare parels in het woelige uitvaartlandschap

Sfeervolle uitvaartcampagnes. De ene is nog niet van het netvlies af of de andere wordt de ether ingeschoten. In deze realiteit zou je de uitvaartverenigingen bijna over het hoofd zien: de kostbare parels in het woelige uitvaartlandschap.

Kostbaar

Uitvaartverenigingen zijn kostbaar in de zin van traditie. Immers, uitvaartverenigingen zijn opgericht vanuit de behoefte de medemens, mededorpsgenoot, met respect te begeleiden op zijn of haar laatste reis. Toen, vaak al meer dan 100 jaar geleden, en ook nu nog wordt dat gedaan zonder winstbejag.

Een parel vinden in een oester is zeldzaam. Een uitvaartvereniging in de buurt vinden is een stuk eenvoudiger. Alleen al in Fryslân zijn het er meer dan 200, waarvan de meeste lid zijn van de provinciale koepel, de Friese Uitvaartfederatie en de landelijke belangenbehartiger Nardus.

Voordelig

Niet voor niets behoren uitvaartverenigingen tot het Immateriële Culturele Erfgoed Nederland. De tijd dat de bakker bij tijd en wijle in de huid van de uitvaartbode kroop, ligt echter ver achter ons. Tegenwoordig beschikken uitvaartverenigingen over professionele uitvaartverzorgers met een groot hart voor traditie in een eigentijds jasje. Bij de vereniging zijn zij doorgaans de enige betaalde krachten. De rest van de werkzaamheden wordt meestal op vrijwillige basis uitgevoerd, al dan niet tegen een bescheiden vergoeding. Ten opzichte van commerciële partijen scheelt dat natuurlijk enorm in de kosten.

Invloed

Bij een verzekeraar sluit je een uitvaartpolis af. Van een vereniging ben je lid. Je betaalt geen premie, maar een jaarlijkse contributie en kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid. Je ontvangt geen uitkering, maar ter zijnertijd een ledenkorting. Bovendien heb je als lid invloed op het beleid van de vereniging. Alle reden om lid te worden van de uitvaartvereniging in jouw dorp en zo verzekerd te zijn van een waardevolle uitvaart, zonder winstoogmerk.

Zo'n parel is er ook in jouw dorp, even googelen op Uitvaartvereniging en de naam van je dorp.

De Klyster wint Henk Klein Award

DOKKUM - Het Natuur- en milieu-educatiecentrum (NME) De Klyster uit Noordoost Friesland ontving afgelopen vrijdag de Henk Klein Award 2018 voor het project Underweizzz. Dit is een landelijke prijs van de Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO). De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een NME-organisatie die de samenwerking zoekt met bewoners, ondernemers, en het onderwijs op een actueel thema; in dit geval biodiversiteit in de Friese bermen.

De prijs is uitgereikt tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van de Vereniging GDO. De Klyster laat met het lessenpakket Underweizzz alle Friese basisschoolkinderen van groep 7 en 8 ontdekken hoe essentieel de natuur is voor het leven en dat biodiversiteit van groot belang is voor de voedselvoorziening. Dit gebeurt op verhalende wijze en door de kinderen letterlijk de berm in te sturen om te kijken wat er groeit en bloeit.

Er waren zeven genomineerde inzendingen uit het hele land voor de Henk Klein Award 2018.