Rond 1 april nieuwe burgemeester Smallingerland

DRACHTEN - Rond 1 april 2019 kan de gemeente Smallingerland naar verwachting een nieuwe, kroonbenoemde burgemeester installeren. Dat zei Commissaris van de Koning Arno Brok donderdagavond in een extra raadsvergadering.

Hij beklemtoonde dat het goed zou zijn voor de gemeente, als de nieuwe burgemeester langer dan één periode van zes jaar aanblijft. Momenteel is er een tijdelijke burgemeester (Tom van Mourik), daarvoor was diens partijgenoot Tjeerd van Bekkum (VVD) de burgervader van Smallingerland. "Maar die is vorig jaar zomaar, onverwacht vertrokken", memoreerde de voorzitter van de 'profielschetscommissie', Sandra de Jong-Snip (ELP). (Van Bekkum werd directeur van Kulturele Haadstêd LF2018).

Brok liet merken dat hij het 'binnen afzienbare tijd passief beheersen van het Fries´ eigenlijk te mager vindt. FNP-er Durk Oosterhof stemde juist vanwege dit punt als enige tegen de profielschets. Hij vindt dat de nieuwe burgemeester het Fries actief moet (leren) beheersen.
De vacature komt binnenkort in de Staatscourant. In beginsel mag iedereen solliciteren, maar de raad wil wel iemand met bestuurlijke ervaring en politieke sensitiviteit. Kernwoorden: 'energiek' en 'betrokken'.