Informeel overleg over de motie van GrienLinks. Zittend in rood shirt
indiener Brigitta Scheepsma.
Informeel overleg over de motie van GrienLinks. Zittend in rood shirt indiener Brigitta Scheepsma. Foto: Actief Media

Raad Tytsjerksteradiel sluit fusie met 8K niet uit

BURGUM - In 2021 zal de raad van Tytsjerksteradiel wellicht de kosten en effecten van de huidige samenwerking met Achtkarspelen vergelijken met de kosten en effecten van fusie (met Achtkarspelen?).

Dit heeft de gemeenteraad donderdagavond gevraagd aan b. en w., op voorstel van de fractie van GrienLinks. Al kort voor de raadsverkiezingen van maart opperde toenmalig GrienLinks-raadslid Dirk van der Wal, dat een fusie misschien efficiƫnter is dan de ambtelijke samenwerking.

Onder druk van de financiƫle tekorten - dit jaar wellicht 2,5 miljoen euro, volgend jaar circa een miljoen euro - blijken nu dus ook andere fracties in de richting van GrienLinks te denken. Het voorstel van GrienLinks-fractievoorzitter Brigitta Scheepsma kreeg steun van de rest van de raad, de FNP-fractie uitgezonderd. Die houdt het principieel bij zelfstandigheid van Ty tsjerksteradiel, liet fractievoorzitter Piet Reitsma duidelijk merken.

GrienLinks wilde aanvankelijk dat b. en w. zo snel mogelijk beginnen met het onderzoek naar de voor- en nadelen van een fusie ten opzichte van ambtelijke samenwerking. Maar daar voelden de overige fracties niet voor. Tijdens een schorsing (zie foto) gingen woordvoerders rond de tafel van Scheepsma met elkaar in overleg. Dit leidde tot het compromis, dat de vergelijkende studie er in 2021 moet komen.

GrienLinks had ook met een andere motie succes, donderdagavond. Samen met de VVD-fractie werd het college verzocht te lobbyen voor "houten windmolens van maximaal vijftien meter". Wethouder Andries Bouwman (CU) vond dat de raadsleden eerst maar bij hun partijgenoten bij de provincie moeten lobbyen. Want Provinciale Staten blokkeren tot nu toe nieuwe windmolens.