Waardevermeerdering door zonnepanelen moet invloed hebben op de WOZ-waarde.
Waardevermeerdering door zonnepanelen moet invloed hebben op de WOZ-waarde. Foto: Pixabay

'Effect zonnepanelen op WOZ meetellen'

BUITENPOST - Gemeenten mogen mogelijke effecten van waardevermeerdering door het plaatsen van zonnepanelen op daken niet negeren. Oftewel: als een huis meer waard wordt als gevolg van het plaatsen van zonnepanelen, dan moet de WOZ-waarde ook navenant worden aangepast.

Dit schrijven b. en w. van Achtkarspelen in antwoord op schriftelijke vragen van de GBA-fractie. Gemeenten mogen niet afwijken van landelijke richtlijnen die betrekking hebben op de Wet Onroerende Zaakbelasting (WOZ). Bovendien is een ingediende motie in de Tweede Kamer, "om zonnepanelen niet mee te rekenen als onderdeel van de WOZ-waarde van woningen", door de meerderheid verworpen, merken b. en w. op.

Het college wijst er op, dat de 'waarderingskamer', het orgaan dat toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ, gemeenten waarschuwt dat ze niet van de Wet WOZ mogen afwijken. Die wet schrijft voor "dat in de waardebepaling rekening gehouden moet worden met alle kenmerken die invloed hebben op de marktwaarde van het object."

De investering in een woning leidt "over het algemeen" niet tot een waardestijging die net zo hoog is als de investering zelf, merkt het college op.