V.l.n.r. CdK Fryslân Arno Brok, Hans Helmholt, Tjipke van Gosliga 
namens de NFB en Leo Adriaanse van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.
V.l.n.r. CdK Fryslân Arno Brok, Hans Helmholt, Tjipke van Gosliga namens de NFB en Leo Adriaanse van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Foto: Ingezonden

Fierljeppen bij Immaterieel Erfgoed Nederland

NOARDBURGUM - Zaterdag 20 oktober werd in het klompenmuseum in Noardburgum het fierljeppen bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Door het hoofd van het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, Leo Adriaanse, werd als één van de kenmerken genoemd dat het van generatie op generatie over moet gaan. Om die reden memoreerde Hans Helmholt namens de Nederlandse Fierljepbond dat er geen betere locatie voor de ondertekening van het certificaat kon worden gevonden. De helaas veel te vroeg overleden klompenmaker en mede-oprichter van de Ljeppersklup Burgum, Eelke Scherjon, reisde vijftig jaar geleden op de fiets en later op de brommer naar de Lopikerwaard onder Utrecht om zijn geliefde sport fierljeppen te demonstreren.
Zijn zoon Hannes geeft met de inrichting van zijn outdoor fierljeppark en de bouw van het fierljepmuseum, naast het klompenmuseum, een geweldige invulling aan het levend houden en toekomst geven van deze prachtige cultuursport.

De verantwoordelijkheid ligt dus nadrukkelijk niet - zoals bij veel materieel erfgoed - bij musea of monumentenorganisaties. Ze ligt bij de mensen die zich met hart en ziel inzetten voor beheer, behoud en vernieuwing van dit erfgoed dat inmiddels is uitgegroeid tot topsport. Door de commissaris van de koning, Arno Brok, werden herinneringen opgehaald aan de recente Nederlandse kampioenschappen op de nieuwe innovatieve fierljepschansen in Burgum. Hij refereerde verder aan de recente mediaberichten over de verwachte enorme stijging van het aantal internationale toeristen dat Nederland en daarbij ook Friesland zal komen bezoeken. Immaterieel erfgoed biedt volgens hem veel kansen op toeristisch gebied.