V.l.n.r.: Pytsje de Graaf, Friso Booij en Ihno Dragt op de Markt in Dokkum  bij de herinnering aan de Abdijtoren.
V.l.n.r.: Pytsje de Graaf, Friso Booij en Ihno Dragt op de Markt in Dokkum bij de herinnering aan de Abdijtoren. Foto: Johan Bosma

Abdijtoren Dokkum met app en NFC-tag zichtbaar

DOKKUM - De moderne technologie maakt het mogelijk, een gebouw dat al tweehonderd jaar niet meer bestaat, toch weer zichtbaar te maken. Cultuur-wethouder Pytsje de Graaf (FNP) onthulde donderdag op het vernieuwde marktterrein in Dokkum een NFC-tag, die een app activeert over de verdwenen Abdijtoren van Dokkum.

Met deze Abdijtoren-app kunnen bezoekers het voormalige icoon van Dokkum opnieuw ontdekken en bewonderen. Wethouder De Graaf deed de 'onthulling' samen met initiatiefnemers Friso Booij van Musarium en Ihno Dragt van Museum Dokkum. Dit project kwam tot stand dankzij een bijdrage van de DDFK-gemeenten.

Abdijtoren en App

De Abdijtoren van Dokkum was een icoon die eeuwenlang bij de Markt stond. Tot ongeveer twee eeuwen geleden, toen dit trotse bouwwerk gesloopt werd. Als de tijd verstrijkt wordt de herinnering aan deze Dokkumer toren in ons collectief geheugen zwakker en zwakker. Een stukje geschiedenis dat langzamerhand op de achtergrond raakt, tot het vergeten is.

Maar het tij is gekeerd voor de toren; niet langer zal hij enkel voortbestaan op een aantal schilderijen en schetsen, maar ook ´levensecht´ op de markt. De toren heeft zich een weg weten te banen in de 21e eeuw en is terug op de plaats waar hij zo'n lange tijd gestaan heeft. Door een samenwerking van Museum Dokkum en 'Musarium' (Friso Booij) is de toren vanaf nu voor iedereen te aanschouwen op de markt. Met behulp van Augmented Reality (AR) en GPS is er een digitale reconstructie van de toren bovenop de overblijfselen van de oude toren geplaatst. Dankzij technologie van nu kunnen bezoekers een kijkje nemen in het verleden, en wordt op een moderne manier een stukje van de historische waarde van de Dokkumer markt bewaard.

De abdijtoren-app is het resultaat van een samenwerking tussen Museum Dokkum en Friso Booij. Booij studeerde af met dit project als Master aan de HKU (hogeschool voor de kunsten in Utrecht). Tijdens zijn masterstudie onderzocht Booij de mogelijkheden van technologie in musea en de culturele sector. Interactie stond hierbij centraal.

Museum Dokkum treedt buiten de muren

Door de app zelf te downloaden wordt het voor gebruikers mogelijk om in eigen tijd een deel van de Dokkumer stadshistorie te ervaren, buiten de muren van het museum. "Zo verbreden we met dit project het doelgroep-spectrum van Museum Dokkum`, aldus de initiatiefnemers. "En we hebben de eerste stappen gezet in een ontwikkeling, waarbij we museale thema's en verhalen naar de beoogde doelgroep brengen, ongeacht waar deze zich bevindt", melden Friso Booij en Ihno Dragt.

Recente smartphones

Door het plaatsen van een NFC-tag kunnen mensen ter plekke op de markt de app downloaden en Dokkums verloren abdijtoren herontdekken. "Alleen de meest recente smartphones zijn geschikt", zegt Friso Booij.