De Schierstins na de verbouwing van 
augustus 2015.
De Schierstins na de verbouwing van augustus 2015. Foto: Frans de Vries

Bestuur Schierstins blij met 31.500 euro

FEANWALDEN / DAMWALD - Het bestuur van stichting De Schierstins is blij dat b. en w. volgend jaar 31.500 euro subsidie willen geven aan de stichting. Die stichting zetelt in een rijksmonument, de oudste stenen toren van Fryslân die niet bij een kerkgebouw hoort.

Beheer en onderhoud en zo nu en dan een verbouwing kosten de nodige euro´s, die niet alleen door de circa 3.500 tot 5.500 bezoekers per jaar betaald (kunnen) worden, aldus het bestuur. Het gebouw wordt gebruikt voor zowel tijdelijke als permanente exposities, maar ook voor lezingen en (kleine) concerten.
Voorzitter Hanneke Scherjon van Schierstins-bestuur: "Wy wolle kommend jier de toiletten opknappe en de ferljochting fierder ferbetterje. As de gemeente mear besuniget, wurdt dat dreech."

De gemeente Dantumadiel heeft in 2015 vijfduizend euro bezuinigd en drie daarop volgende jaren 7.500 euro per jaar. Er zou ook de komende jaren worden bezuinigd. Het idee was, dat door de vernieuwde entreehal ook de aantallen bezoekers en de eigen inkomsten hoger zouden kunnen worden. Maar volgens het bestuur is de grens van de eigen inkomsten inmiddels bereikt. B. en w. lijken hiervan inmiddels ook overtuigd. Maar de gemeenteraad krijgt het laatste woord.