Een routebord van het fietsnetwerk.
Een routebord van het fietsnetwerk. Foto: Ingezonden

Fietsnetwerk Friesland wordt vernieuwd

LEEUWARDEN - Recreatieschap Marrekrite start deze week met een grote vernieuwing van het fietsknooppuntnetwerk in de provincie Fryslân. Het netwerk is nu ruim twaalf jaar oud en is daarmee aan groot onderhoud toe.

Kwaliteitsslag

Fryslân staat landelijk aan de top met de kwaliteit van het fietsnetwerk in de tweejaarlijkse Kwaliteitsmonitor Fietsregio's van het Landelijk Fietsplatform. Andere regio's in Nederland investeren ook fors in hun netwerken, dus om deze positie te behouden is ook in Fryslân een kwaliteitsslag nodig.

In opdracht van de Provincie Fryslân worden de vijf huidige deelgebieden omgevormd tot één fietsknooppuntnetwerk: Fietsnetwerk Fryslân. De vernieuwing is onderdeel van het project Routenetwerken bij de tijd en compleet, waarbij ook het provinciale wandelknooppuntnetwerk wordt afgerond. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Fryslân en de Friese gemeenten en zou in mei 2019 afgerond moeten zijn. Alleen op de Friese Waddeneilanden is geen fietsknooppuntnetwerk.

Fietsknooppunten te gebruiken

De verbetering van het fietsknooppuntnetwerk is vorige week gestart in Noordoost Fryslân. Vervolgens wordt het netwerk in de rest van Fryslân gefaseerd aangepakt. Voor de fietser zal er weinig tot geen overlast zijn tijdens de werkzaamheden.