Bijeenkomst over de wolf in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Op maandag 29 oktober organiseert de Friese Milieu Federatie een bijeenkomst van 12.00 tot en met 13.00 uur over de wolf in het auditorium van de hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden. De spreker is Hugh Jansman die sinds 1999 werkt als dierecoloog bij Alterra-Wageningen UR.

In april 2018 is officieel vastgesteld dat de wolf zich in Friesland bevond. Dit was de eerste wolf die officieel in Friesland in het wild is gezien sinds meer dan een eeuw.

Jansman is een internationaal erkend deskundige met betrekking tot de wolf. Hij zal in een uur het verhaal vertellen over de terugkeer van de wolf en de relatie tussen wolf en maatschappij. Hij gaat in zijn lezing in op de levenswijze van de wolf, hoe de overlast bij vee beperkt kan worden en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst.
De wolf is in Nederland een beschermde inheemse diersoort. Op 25 juni 2014 heeft staatssecretaris Dijksma de wolf hiervoor aangewezen in de zin van de Flora- en Faunawet. Wolven zijn bezig aan een terugkeer in West-Europa. Ook in Nederland worden, na meer dan een eeuw afwezigheid, weer wolven waargenomen.

Met deze terugkeer zullen ongetwijfeld vragen opkomen die niet alleen betrekking hebben op de effectieve bescherming van de wolf, maar ook op gevolgen voor met name veeteelt, veiligheid, natuurbeheer en gevoelens over dit onderwerp. Gevolg is dat de discussie over wolven toeneemt.

Aanmelden kan via info@friesemilieufederatie.nl.