Nadine Vukkink (Toentertijde) en Sebastiaan Pelsmaeker (Arre Remaining History) bouwen de hut met daaromheen het vermoedelijke landschap uit de midden-steentijd.
Nadine Vukkink (Toentertijde) en Sebastiaan Pelsmaeker (Arre Remaining History) bouwen de hut met daaromheen het vermoedelijke landschap uit de midden-steentijd. Foto: Actief Media

Observeum in Burgum archeologisch steunpunt

BURGUM - Het Observeum (museum en sterrenwacht) wordt met ingang van vrijdag ook een provinciaal archeologisch steunpunt. Gedeputeerde Johannes Kramer zal daarom de officiële opening verrichten van een nieuwe expositie over archeologie in de omgeving van Burgum, toegespitst op de midden-steentijd (ruwweg 4.000 tot 10.000 voor Christus).

Vrijdagmiddag wordt ook een nieuw boek gepresenteerd over die periode in Burgum en omgeving, geschreven door de archeologen Marcel Niekus en Yuri van Koeveringe: 'De Midden-Steentijd in Fryslân - Jager-verzamelaars aan de oevers van het Burgumer Mar'. Zij baseren zich op vondsten uit begin jaren zeventig. Onder leiding van de Amerikaanse archeoloog Raymond R. Newell, verbonden aan het toenmalig Biogologische en Archeologisch Instituut (BAI) van de Rijksuniversiteit in Groningen, is circa vier jaar lang onderzoek gedaan.

"Het was op dat moment het grootste onderzoek in Europa naar vondsten uit de Midden-Steentijd", vertelt Johan van Gent, verbonden aan de Stichting Erfgoed en Publiek. "In vier jaar tijd zijn circa 120.000 vondsten verzameld in de omgeving van de Burgumer Mar!"
Alle vondsten en bijbehorende foto´s uit die tijd zijn later opgeslagen in het Noordelijk archeologisch depot in Nuis. Het onderzoek onder leiding van Newell heeft wel geleid tot wetenschappelijke publicaties, maar niet tot een boek voor een breder publiek. "Bovendien is een deel van de vondsten opnieuw bekeken met de wetenschappelijke kennis van nu", aldus Van Gent. "Daaruit blijkt dat Newell en zijn mensen veel waardevolle kennis opdeden, maar er ook wel eens naast hebben gezeten. Zo worden bepaalde afdrukken in de bodem nu beschouwd als - toen recente - afdrukken van omgewaaide bomen."

De nieuwe expositie op basis van het onderzoek van de jaren zeventig én het nieuwe onderzoek, toont een - verkleinde - hut met daar omheen het vermoedelijke landschap uit de midden-steentijd. Open vanaf vrijdagmiddag drie uur, zaterdag van elf uur tot vijf uur en daarna op reguliere tijden.