Mendy Hulshoff (verpleegkundig specialist), Marja Nienhuis (assistent en teamleider), Harold Mous (gynaecoloog) en Ine Kimmel (arts voortplantingsgeneeskunde).
Mendy Hulshoff (verpleegkundig specialist), Marja Nienhuis (assistent en teamleider), Harold Mous (gynaecoloog) en Ine Kimmel (arts voortplantingsgeneeskunde). Foto: Actief Media

Reageerbuisbevruchting nu in eigen laboratorium

WOLVEGA - Vrouwen bij wie zwanger worden niet vanzelf gaat, hoeven voor hulp en behandeling niet per se naar een ziekenhuis. Ze kunnen ook terecht in Nij Barrahûs in Wolvega. In het vruchtbaarheidscentrum wordt de kans op een succesvolle zwangerschap verhoogd door een deskundig team dat diverse medische technieken kan aanbieden.

Persoonlijk maatwerk

Voor vrouwen die niet op een natuurlijke wijze zwanger worden, is het fijn dat er in Friesland een dergelijke fertiliteitskliniek is. Waarom zou je met een onvervulde kinderwens naar het ziekenhuis gaan alsof je ziek bent? "Vrouwen en hun partner ervaren het vaak als prettig dat ze bij ons in de wachtkamer niet worden geconfronteerd met andere gynaecologische problemen," zegt medisch directeur bij Nij Barrahûs Harold Mous, zelf ook gynaecoloog.

"Bovendien kunnen ze bij ons rekenen op maatwerk. Geen vrouw met een kinderwens is gelijk, geen stel hetzelfde. Ons kundige team werkt persoonlijk, altijd persoonsgericht."

Multidisciplinair team

Het team van Nij Barrahûs bestaat onder andere uit meerdere gynaecologen, verpleegkundigen en laboranten, een embryoloog en een psycho-sociaal maatschappelijk werker. Totaal vijftien mensen. Zij helpen hetero-stellen die al of niet om een medische reden moeizaam zwanger worden, maar ook lesbische paren of alleenstaande vrouwen die graag een kind zouden krijgen.

Van inseminatie tot reageerbuis

In Nij Barrahûs kunt u terecht voor alle mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen. Van hormoonbehandelingen en cyclusbewaking, tot sperma-inseminatie, reageerbuisbevruchting en donorinseminatie.

Zo'n 250 geboortekaartjes per jaar bereiken de kliniek aan de Heerenveenseweg 99b. Het zijn de succesverhalen van de ongeveer 400 stellen die jaarlijks bij de vruchtbaarheidskliniek aankloppen. "Bij ongeveer dertig procent van de paren slaat de behandeling niet aan", zegt Harold Mous. "En er zijn altijd mensen bij wie het uiteindelijk helemaal niet lukt. Wat wij dan wel belangrijk vinden, is dat zij het gevoel hebben dat alles is gedaan wat mogelijk was. We hopen dat ze ondanks de teleurstellingen terugkijken op een traject waarbij ze zich gehoord en gezien voelden en zo misschien makkelijker de situatie kunnen aanvaarden."

Wat is de vraag van deze vrouw?

Vijfenzestig tot zeventig procent verlaat uiteindelijk met een zwangerschap de kliniek. "Een traject bij ons begint altijd met een intake-gesprek", vertelt Harold Mous. "Deze vindt plaats met een gynaecoloog, een fertiliteitsarts of een verpleegkundig specialist. Dat is afhankelijk van de vraag waarmee een vrouw zich bij ons meldt. Zijn het mensen die al jaren bezig zijn en bij ons komen voor een second opinion? Zijn het mensen voor wie dit de eerste stap is om bezig te gaan met de vraag waarom zij tot nu toe kinderloos bleven? Is het een lesbisch stel dat zich met een donor meldt om geïnsemineerd te worden? Is het een alleenstaande vrouw die met behulp van sperma uit onze donorbank zwanger wil worden?"

"Ieder traject is anders. Sommige cliënten komen een korte periode, anderen een lange tijd. Sommigen komen eens per maand, anderen eens per drie maanden. Mensen die bezig zijn met een IVF-behandeling zien we soms wel iedere week. Voor allen is het prettig dat zij hier telkens dezelfde gezichten zien en één hoofdbehandelaar hebben die van intake tot afscheid bij alle belangrijke beslissingen aanwezig is."

Gehele IVF-traject kan nu plaatsvinden in Wolvega

Eigen IVF-laboratorium

Sinds kort beschikt Nij Barrahûs over een laboratorium waar ook reageerbuisbevruchtingen mogen plaatsvinden. "We zijn de enige in Friesland", zegt Mous.

De fertiliteitskliniek kreeg de IVF-vergunning op 1 juli 2018. Daardoor kan nu het gehele IVF-traject in Wolvega plaatsvinden. Eerder kon men in Nij Barrahûs alleen terecht voor de eerste twee fasen. De reageerbuisbevruchting zelf vond in een ziekenhuis elders plaats.

Om een vergunning te krijgen moet een kliniek aan hoge kwaliteitseisen voldoen. De medewerkers van Nij Barrahûs zijn dan ook trots dat zij na een intensieve verbouwing en de inrichting van een nieuw laboratorium, groen licht kregen van de inspectie voor de gezondheidszorg. Inmiddels zijn de eerste vrouwen zwanger van reageerbuisbevruchtingen die plaatsvonden in het laboratorium in Wolvega.

Bij de officiële opening begin oktober, verwoordde burgemeester Van de Nadort van de gemeente Weststellingwerf haarfijn de doelstellingen van Nij Barrahûs: "Wat deze kliniek bijzonder maakt is de balans die wordt gevonden tussen de noodzakelijke procedures die zorg verlenen vereist en de continue focus op het belang van de patiënt. Als je dingen maar consequent blijft uitvoeren heb je het volgens de regels keurig gedaan, maar is de uitkomst soms teleurstellend. Met andere woorden: het klopt wel, maar het deugt niet. Daar wil Nij Barrahûs een ander antwoord op geven."

Eigen spermabank

Nij Barrahûs is content dat ze ook beschikken over een eigen spermabank. "Nog niet helemaal groot genoeg om volledig aan de vraag te voldoen, waardoor we nu ook soms gebruikmaken van sperma uit andere spermabanken. Natuurlijk willen we ook dit onderdeel het liefst helemaal in eigen huis beheren. Nieuwe donoren nodigen we dan ook van harte uit zich te melden."

Voor het sperma-donorschap gelden strenge, wettelijke regels. "Dat vinden wij heel belangrijk. Ethisch zitten er best ingewikkelde kanten aan het donorschap en daar gaan we zorgvuldig mee om."

"Spermadonoren die
idealistisch gemotiveerd zijn, zijn altijd welkom"

Nij Barrahûs heeft nu ongeveer veertig donoren. Zij zijn stuk voor stuk gescreend door een psycho-sociaal maatschappelijk werker. "We vinden een altruïstische motivatie heel belangrijk", zegt Harold Mous. "Donoren moeten zaad beschikbaar stellen uit een bepaalde ideologie. Daar doen we altijd zorgvuldig onderzoek naar. Gemotiveerde spermadonoren kunnen zich bij ons aanmelden."

Heeft u een onvervulde kinderwens? Neem contact op met Nij Barrahûs en onderzoek samen de mogelijkheden.

Nij Barrahûs | Heerenveenseweg 99b, Wolvega | 0561-610030 | info@nijbarrahus.nl | Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.00 uur; zaterdag en zondag op afspraak.

Bezoekers bij vruchtbaarheidskliniek Nij Barrahûs worden betrokken welkom geheten.
Embryologe Janneke Brink in de deuropening van het vernieuwde laboratorium.