Oebele Veenstra (links) en de minister (rechts). Ook raadslid Pieter van der Zwan was erbij.
Oebele Veenstra (links) en de minister (rechts). Ook raadslid Pieter van der Zwan was erbij. Foto: Ingezonden

Gasprotest Smallingerland in Den Haag

DEN HAAG - Donderdag 11 oktober heeft een groep bewoners en poltici uit Smallingerland een petitie met 1400 handtekeningen aangeboden aan minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat) en leden van de Tweede Kamer tegen nieuwe gasboringen.

De groep bestond uit inwoners, vertegenwoordigers van dorpsbelangen uit Smallingerland en van politieke partijen in de gemeente. Wethouder Marjan Sijperda was aanwezig namens het college. Zij willen allemaal dat inwoners geen schade krijgen van nieuwe gasboringen aan bijvoorbeeld het drinkwater en hun huizen. "Geen Groningse praktijken in Smallingerland", vinden ze. De gemeenteraad is unaniem tegen nieuwe gasboringen door Vermilion BV, dat een jaar geleden de grond in (onder andere) Smallingerland liet trillen voor seismisch onderzoek naar nieuwe gasbronnen.
In Den Haag stond de groep voor de Tweede Kamer naast andere actiegroepen, zoals uit Nij Beets, Waalwijk, Woerden en Loon op Zand. Samen met Milieudefensie maakten ze duidelijk dat de tijd voor nieuwe boringen wat hen betreft voorbij is. Woordvoerder Oebele Veenstra uit De Wilgen verzocht de minister "niet nu nog in te zetten op nieuw gas, dat door allerlei procedures over acht jaar pas gewonnen kan worden."