De Geelgorsstraat in Drachten. Hier wil Accolade woningen slopen.
De Geelgorsstraat in Drachten. Hier wil Accolade woningen slopen. Foto: Actief Media

PvdA wil oude huurwoningen behoeden voor sloop

DRACHTEN - Woningstichting Accolade wil het liefst 34 huurwoningen aan de Geelgorsstraat (109 - 159) en de Nooderdwarsvaart (145 - 159) in Drachten slopen. Maar daarvoor is wel de medewerking nodig van minimaal zeventig procent van de betreffende huurders. De meesten - van 26 woningen - willen hun huidige woning echter behouden, zegt één van hen, Rink Wijnstra.

PvdA-raadslid Henk Hofstra zet zich in voor behoud van de woningen. Als ze een (gemeentelijke) monumentenstatus krijgen, mág Accolade deze woningen niet meer slopen, is zijn idee. Hofstra zou daarom dinsdagavond in de gemeenteraad een motie indienen (een verzoek aan b. en w.), die monumentenstatus te onderzoeken.

Hofstra vraagt of Accolade gedurende het onderzoek "geen onomkeerbare stappen" wil zetten. Hoe Accolade hiermee zal omgaan, wil een woordvoerster van de woningstichting niet van tevoren zeggen. "W bespreken nog wat ons te doen staat", zegt Irene Willems namens Accolade.

Wethouder Eric ter Keurs (VVD) heeft een gesprek gehad met enkele bewoners. Rink Wijnstra heeft de indruk dat Ter Keurs open staat voor het verstrekken van de monumentenstatus aan de betreffende woningen. In de Leeuwarder Courant bepleitte architectuurhistoricus Peter Karstkarel ook voor behoud van de woningen. Het zijn volgens hem de oudste nog bestaande huurwoningen uit de beginjaren van de woningstichtingen in Drachten. De huizen dateren uit begin jaren twintig. Ze zijn daarna nog wel verbouwd, maar bevatten volgens Karstkarel voldoende historische kenmerken om ze de status van gemeentelijk monument te geven.

Hofstra stelt voor de woningen als 'stadsbeeld' zo mogelijk als monument te benoemen.